Plenković čita novine, razgovarat će s Ivanom Maletić

Andrej Plenković u srijedu ujutro je ispred središnjice HDZ-a najavio današnje pregovore s Mostom te je rekao kako je već danas ili sutra moguć dogovor s Mostom o cijelom paketu.

”Na stolu je čitav paket oko ustroja vlade i dužnosti u Saboru. Imat ćemo dodatne konzultacije na strani HDZ-a i Mosta. Vjerujem da ćemo danas ili sutra moći reći da smo postigli dogovor o paketu. Bolje smo se upoznali tijekom tri tjedna, izgradili stupanj suradnje i povjerenja. Moj cilj ostaje u ponedjeljak imati 76 potpisa i onda ostaje formiranje vlade do prve sjednice Sabora”, kazao je Plenković.

Komentirao je i medijske napise o mogućnosti da Ivana Maletić ne pristane biti dio buduće vlade te da nastavi raditi u Europskom parlamentu. ”Čitam i ja novine. Ivana je zbog važnih obaveza u Strasbourgu, radi jedno važno izvješće. Kad se vrati, s njom ću razgovarati. Ona je dala veliki doprinos našoj kampanji, surađivali smo u Europskom parlamentu. Na kojem good mjestu bila dat će doprinos HDZ-ovoj politici”.

Nakon što je HSS dao potpise HDZ-u Plenković im se i zahvalio, ali nije htio komentirati njihove unutarstranačke procese. ”Kao što smo i ranije čuli razgovarao sam uoči prošlih konzultacija s Beljakom. Drago mi je da je HSS dao tu potporu i zahvaljujem im. Što se tiče njihovih unutarnjih procesa to je njihova stvar”, kazao je Plenković.

”HDZ je u poziciji dobiti široku potporu. Mislim da potpisi uopće nisu u pitanju. Želimo stabilnu vladu”, kazao je.

Upitan jesu li nastavljeni pregovori s predstavnicima nacionalnih manjina, Plenković je kazao da vjeruje u njihovu potporu. ”Mi smo od manjinaca nekoliko puta čuli da su spremni potpisati. Dobro je da manjinci daju potporu vladi, a vlada dogovori da dio programa bude zaštita manjinskih prava, na tome ću inzistirati”, kazao je za N1.

”U našem programu je jedna od ključnih točaka depolitizacija javnih poduzeća i jasni kriteriji. U tom smislu kriterij po nacionalnoj pripadnosti nije ključ. Ima drugih načina da budu zadovoljni, a ne nužno kroz ovaj pristup”, zaključio je šef HDZ-a.

You may also like

0 comments