Plenković će danas popustiti?

Tportal
Dok i premijer Andrej Plenković i predstavnici prosvjetnih sindikata službeno ne žele komentirati navodni napredak u pregovorima o prekidu štrajka zaposlenih u školama, izvor iz HNS-a, ali i jedan od sindikalnih čelnika, tvrde da su obje strane, nakon gotovo dva mjeseca natezanja, konačno u stanju napraviti manje ustupke.

Podsjetimo, nakon sinoćnjeg sastanka koji je završen nešto iza 21 sat predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je u nedjelju navečer kako se u ponedjeljak nastavlja štrajk u školama te pregovori Vlade i sindikata obrazovanja. Premijer Andrej Plenković zbog nastavka pregovora otkazao je najavljeno sudjelovanje na konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu.

Kako tvrdi Jutarnji list, ponuda Vlade kombinacija je povećanja koeficijenata i povećanja plaća kroz dodatke. Konkretni postoci povećanja plaća bi trebali biti dogovoreni na novom sastanku Vlade i sindikata navodno zakazanom u ponedjeljak.

U prilog tome da je Plenković napokon spreman (barem jednim dijelom) popustiti sindikatima i započeti ozbiljne razgovore i o povećanju koeficijenata govori i činjenica da je osim ministra financija Zdravka Marića i resorne ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, u nedjelju po prvi puta na pregovorima između Vlade i sindikata, umjesto ministra rada Josipa Aladrovića koji je zadužen za novi Temeljni kolektivni ugovor, bio i ministar uprave Ivan Malenica. Prisutnost ministra uprave, naime, sugerira da se jučer napokon ozbiljno razgovaralo i o koeficijentima koje jednostrano određuje Vlada uredbom.

Na sinoćnjem sastanku bilo je i puno individualnih razgovora premijera sa šefovima sindikata. Jedan od sindikalnih čelnika u neslužbenom razgovoru za Jutarnji list sinoć je rekao kako će sindikalni lideri obaviti razgovore sa svojim sindikalnim tijelima prije nego što dođu na današnji razgovor s premijerom Plenkovićem. Tvrdi da, barem što se njegovog sindikata tiče, o ponudi Vlade neće odlučivati članovi sindikata na referendumu, već će stav zauzeti vodstvo sindikata.

You may also like

0 comments