Plenković: Agrokor sada ima budućnost

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da je prihvaćanje nagodbe u Agrokoru od strane Privremenog vjerovničkog vijeća veliko postignuće i ocijenio da Agrokor ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovu sastavu te svi partneri.
Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na jednoglasno prihvaćanje nagodbe od strane Privremenog vjerovničkog vijeća, Plenković je ocijenio da je riječ o velikom postignuću i ogromnom uspjehu svih dionika tog procesa i izvanredne uprave, kao i Vlade te svih onih koji su imali hrabrosti u kratkom roku stvoriti odgovarajući zakonski okvir i strukturirani proces, koji je kroz 15 mjeseci omogućio kompaniji da preživi financijski.

“Dakle, da se steknu uvjeti da kreditori daju novu likvidnost i nova sredstva, da njene kompanije funkcioniraju, da su mali dobavljači i poljoprivrednici isplaćeni u cijelosti, da su srednji i veliki dobavljači dobili oko 500 milijuna eura, da su mnogi od njih naplatiti 60, 70 posto, a neki i više od 70 posto starog i graničnog duga, da su sve te kompanije dobile 15 mjeseci da se restrukturiraju i ostanu na nogama i prilagode novim okolnostima”, naveo je Plenković.

Najvažnijim je u tom procesu ocijenio da Agrokor ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovu sastavu, svi partneri. “Mislim da smo s te strane postigli uspjeh, čije ćemo efekte tek s jednim vremenskim odmakom moći ispravno valorizirati”, istaknuo je premijer, dodavši da je to postignuto, unatoč brojnim pokušajima destabilizacije cijelog procesa, kao i političke destabilizacije Vlade.

“Mi smo ustrajali, pokazali smo državništvo, političku odgovornost, ozbiljnost i siguran sam da velika većina hrvatske javnosti jasno može raditi distinkciju od politikanata i ozbiljne politike”, ističe Plenković.

Dodao je da se iz ovoga slučaja moraju izvući poduke, koji je na vidjelo izvukao mnoge stvari koje nisu dobre u poslovanju u Hrvatskoj, mnoge prakse koje su nedopustive i štetne. “Zato transformacijski učinak ovoga procesa na hrvatsko gospodarstvo, na poslovnu praksu u Hrvatskoj mora biti snažan, mora otkloniti sve ono što nije bilo dobro, mora ojačati nadzorne i regulatorne mehanizme svih nadležnih institucija u ovoj priči”, naveo je Plenković, poručivši da u ovoj pričini “nema nevinih” te da svi moraju ojačati pozornost i budnost da se slične situacije ne događaju.

Istaknuo je i da je uspjeh ovog procesa pokazao “umješnost da riješimo problem”. “Pokazali smo da naši strani partneri, bilo da je riječ o financijskim međunarodnim institucijama, bilo da je riječ o međunarodnim organizacijama koje prate što radimo, steknu povjerenje u sposobnost hrvatske države da se suoči s ovim problemom”, kazao je Plenković.

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je na e-oglasnoj ploči objavio tekst prijedloga nagodbe između dužnika i svih vjerovnika Agrokora koji je u utorak jednoglasno prihvatilo Privremeno vjerovničko vijeće.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči sada je dostupan svim vjerovnicima. Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Nagodba se sastoji od dva dijela – pripremnog i provedbenog – te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

Trgovački sud po objavi tog obimnog dokumenta mora zakazati ročište za glasovanje o nagodbi, koje se mora održati u roku ne kraćem od pet i ne dužem od 15 dana. Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću, kazala je u utorak da bi se ročište za glasanje moglo održati između 4. i 6. srpnja u dvorani Dražena Petrovića (Cibona).

Istaknuo je da je provedeno jedno od najvećih restrukturiranja u Europi, i to u relativno kratkom roku, bez kolapsa za domaći ekonomski i financijski sustav i bez prelijevanje negativnih ekonomskih posljedica na ekonomije u susjedstvu.

Plenković je zahvalio izvanrednoj upravi, svim dionicima procesa i svim ministrima koji su bili uključeni, kao i Martini Dalić, koja je dala ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade upravo zbog slučaja Agrokor i afere Borg, na njihovom doprinosu.

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Trgovački sud u srijedu je objavio tekst nagodbe, u kojem se među ostalim nalazi i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju SAD, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46,7 posto vlasništva, a ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora. Trgovački sud treba najkasnije u roku od 15 dana od objave nagodbe zakazati ročite vjerovnika.

You may also like