Home Politika Plenković: 19. prosinca sastanak sa županima radi dogovora o prioritetima pojedinih dijelove Hrvatske

Plenković: 19. prosinca sastanak sa županima radi dogovora o prioritetima pojedinih dijelove Hrvatske

by admin

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Trakošćanu održao završnu riječ na dvodnevnom seminaru “Povećanja konkurentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave i održivi modeli upravljanja i financiranja” i najavio da će se 19. prosinca održati sastanak sa županima kako bi se postigao dogovor o prioritetima pojedinih dijelove Hrvatske.

Na skupu, u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, premijer je govoreći o lokalnoj i regionalnoj samoupravi naglasio da je ovaj skup, i njegovi zaključci, kvalitetan doprinos ciljevima njegove Vlade da se, u partnerskom duhu i dijalogu s predstavnicima hrvatskih županija, gradova i općina, pokuša na kvalitetan način analizirati koja su to otvorena pitanja između središnje vlasti i tih jedinica.

“Samo zajednički možemo dati prave odgovore na očekivanja građana. Svi smo izabrani od hrvatskih birača i činjenica da sam posjetio 15 županija u ova dva mjeseca, ostalih pet ću posjetiti u sljedećih nekoliko dana, dobra je priprema za sastanak županija koji će biti u Zagrebu 19. ovog mjeseca”, najavio je premijer.
Pojasnio je kako će na njemu biti svi ministri i župani, neovisno tko je gdje na vlasti, kako bi se postigao dogovor da svi jasno u Vladi znaju koji su prioriteti pojedinih dijelove Hrvatske. Što se tiče reforma lokalne uprave i samouprave, premijer je ponovi da će ustroj županija ostati nepromijenjen. Dodao je i da će ovaj mandat njegova vlada iskoristiti za detaljnu analizu za buduću reformu na lokalnoj razini, ali da neće biti nikakvih naglih i ishitrenih odluka.

Na pitanje doživljava li on kao pritisak poziv SDP-a Mostu vezano uz temu lokalne samouprave i njezine reforme, Plenković je rekao da je pitanje reforme državne uprave i pitanje reforme jedinica lokalne i regionalne samouprave otvoreno političko pitanje. Drži da o toj temi sve političke stranke trebaju dati svoj doprinos.

“Mislim da su to teme strukturnog karaktera koje zahtijevaju konsenzus, zahtijevaju i doprinos struke onih, svih onih koji se bave time na razini akademske zajednice, i naravno svih onih koji su operativno uključeni”, rekao je Plenković. Što se njega tiče, naglasio je,  svaka vrsta dijaloga je dobrodošla a da je Vlada u konačnici ta koja će inicirati zakonske prijedloge.

Na dodatno pitanje hoće li 4 milijarde kuna za lokalnu upravu i samoupravu, kao nadoknade za smanjena sredstva kroz poreznu reformu, biti dostatna, premijer je uvjeren da hoće. Ponovio je da u proračunu postoje predviđena sredstava koja se odnose na decentralizirana sredstva, na kompenzacijske mjere i pomoći. Kada se sve to zajedno zbroji, riječ je o 4 milijarde kuna koje će osigurati učinkovito financijsko poslovanje jedinica lokalne i područne samouprave, rekao je.

“Naša je politika cjelovita i paket porezne reforme treba gledati s predloženim državnim proračunom, a naravno da racionalno poslovanje uvijek je na rashodnoj strani dobrodošlo bez obzira na kojoj smo razini vlasti”, zaključio je Plenković.

Inače, Plenković je u Trakošćanu najavio izradu novog indeksa razvijenosti te formiranje posebne Uprave za otoke i Uprave za potpomognuta područja pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Prije dolaska u Trakošćan, premijer Andrej Plenković predstavio je u Hrvatskom saboru državni proračun za iduću godinu, ističući da predloženi proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti.

(Agencija)

Related Posts