Plemenska milicija osvećuje se zarobljenicima iz Mosula

Muškarci i dječaci iz iračkih sela zauzetih tijekom ofenzive na borce Islamske države (IS) u Mosulu nezakonito su pritvoreni i izvrgnuti maltretiranju i mučenju plemenske sunitske milicije Hashed al-Ashaeri, upozorio je u četvrtak Amnesty International (AI).

Ta sunitska milicija, tvrdi AI, vrši osvetničke napade u selima jugoistočno od Mosula, a na meti su im seljani koje optužuju za povezanost s IS-om.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava da postoje čvrsti dokazi da su pripadnici plemenske milicije počinili zločine prema međunarodnom zakonu nad stanovnicima područja Qata al-Sabaween, osvećujući se zbog zločina koje je počinio IS.

AI tvrdi da se zarobljenici muče elektrošokovima, premlaćuju metalnim šipkama, veže ih se za stražnji dio automobila i vuče po ulicama, a neki su zatvoreni u kavezima.

“Nema sumnje da se borce IS-a za koje postoji osnovana sumnja da su počinili zločine mora procesuirati, ali uhićenja seljana da bi ih se javno ponižavalo i mučilo nije način postizanje pravde za žrtve zločina IS-a”, priopćio je AI.

AI je pozvao iračke vlasti da djeluju na sprečavanju osvetničkih pohoda.

Snage iračke vlade u utorak su prvi put ušle u predgrađa Mosula koji je u rukama IS-a od lipnja 2014.

Vladine snage, kurdske milicije i sunitski borci, uz zračnu potporu SAD-a, pokrenuli su 17. listopada dugoočekivanu akciju oslobađanja tog drugog najvećeg iračkog grada.

Združene iračke snage oslobodile su u srijedu više od 50 sela koja graniče s de facto prijestolnicom IS-a u kojem i dalje živi 1,5 milijun stanovnika.

(Agencije)

You may also like