Planinska: Presuda u izmijenjenoj optužnici u travnju

Nakon izvođenja posljednjih dokaza na suđenju u slučaju Planinska Uskok je sudu predao manje izmjene optužnice koja bivšeg premijera Ivu Sanadera i dalje tereti za primanje 17 milijuna kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanaderova obrana je, iako je riječ tek o manjim kozmetičkim izmjenama odnosno usklađenju s novim zakonima, zatražila dodatni rok za očitovanje o promijenjenoj optužnici, najavivši da su na sljedećem ročištu uz dopunu obrane spremni iznijeti i svoje završne govore. Sudsko vijeće novo je ročište zakazalo za 7. travnja pa se očekuje da bi sredinom idućeg mjeseca mogla biti objavljena i nepravomoćna presuda. Kao posljednji i jedini naknadno prihvaćeni dokazi u četvrtak su preslušane snimke otvorene i zatvorene sjednice Sanaderove Vlade od 2. travnja 2009. na kojoj je Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković, odobrena kupnja zgrade u Planinskoj.

Iz snimke zatvorenog dijela sjednice proizlazi da je Sanaderova zamjenica Jadranka Kosor članove Vlade prije glasovanja izvijestila kako trebaju odlučiti o prijedlogu Ministarstva regionalnog razvoja da im se na teret proračuna odobri devetogodišnji leasing za kupovinu zgrade u Planinskoj. “To je ovo što je maloprije premijer objasnio. Tko je za?”, upitala je Kosor prije prihvaćanja odluke. Sanader je, pak, u svojoj obrani u siječnju kazao da je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red Vlade uvrstila Jadranka Kosor, ponovivši da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen. “Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kabinetu i baš onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati”, kazao je Sanader.

Dodao je i da su svjedočenje Jadranke Kosor, koja je rekla da je Sanader na užem kabinetu 2009. podrobno objasnio da je kupovina te zgrade u interesu vlade i države, pobilo osam drugih ministara. U obrani je tvrdio i da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume.

Za Fiolića i Čobankovića koji su ga teretili kazao je da su u dogovoru s Uskokom, a za sebe da je žrtva progona politike i medija. Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

You may also like

0 comments