Home Ekonomija Plaće u Deimleru u Mađarskoj rastu za dvadeset posto

Plaće u Deimleru u Mađarskoj rastu za dvadeset posto

by Agencije

Daimler AG Mercedes-Benz postigao je dogovor sa sindikatima da će plaće u iduće dvije godine u njegovoj mađarskoj tvornici godišnje rasti po 10 posto, što je prvi takav javno objavljeni sporazum u privatnom sektoru od kada je mađarska vlada s poslodavcima dogovorila povećanje minimalne plaće.

Proizvodnja i izvoz vozila stranih proizvođača automobila ključni su pokretač mađarskog gospodarskog rasta, dok su plaće radnika znatno niže nego u zapadnoj Europi. Automobilski sektor činio je više od četvrtine ukupne industrijske proizvodnje u toj članici Europske unije u prošloj godini. Daimler je prvi poslodavac iz privatnog sektora koji je javno objavio da će povećavati plaće, nakon što je vlada premijera Viktora Orbana prošloga mjeseca dogovorila s poslodavcima veliki rast minimalne plaće.

Daimlerov dogovor uslijedio je nakon višemjesečnih pregovora sa sindikatima tvornice u Kečkemetu, vrijedne milijardu eura, koja zapošljava oko 4.000 radnika, prema posljednjem godišnjem izvješću tvrtke. Glavni sindikat Vasas tražio je povećanje plaće za 15 posto, te je u tvornici održao dvosatni štrajk krajem prošlog mjeseca, a to je odgodilo isporuku 50 automobila.

Mercedes, koji modele automobila klase B, kao i neku opremu, proizvodi u Mađarskoj, podići će plaće za 10 posto svim radnicima od travnja, a za još 10 posto od travnja 2018., navodi se u priopćenju tvrtke.

U srpnju je Daimler, jedan od najvećih proizvođača u Mađarskoj, najavio gradnju nove tvornice u toj zemlji za proizvodnju modela Mercedes-Benz, u što će uložiti još milijardu eura do 2020. godine te otvoriti oko 2.500 novih radnih mjesta.

Premijer Viktor Orban prošloga je mjeseca dogovorio s poslodavcima rast minimalne plaće u 2017. za 15 posto, te za još 8 posto u 2018., dok će porezi na plaće pasti za 7 postotnih bodova u sljedeće dvije godine. Korporativni porezi će, također, biti smanjeni iduće godine – na 9 posto, s 19 posto za sve kompanije, bez obzira na njihove zarade.

Related Posts