Pjongjang i južnokorejskim novinarima dopustio praćenje zatvaranja nuklearnog poligona

Sjeverna je Koreja ipak i južnokorejskim novinarima dopustila praćenje zatvaranje njezina poligona za nuklearne pokuse, objavile su u srijedu južnokorejske vlasti.

Novinarske ekpie iz SAD-a, Britanije, Kine i Rusije doputovale su u utorak čarterom iz Pekinga u sjevernokorejski lučki grad Wonsan, odakle bi trebale krenuti prema planini Punggye-ri gdje se nalazi poligon.

Južnokorejskim novinarima, međutim, prvotno nije bilo dopušteno da se ukrcaju na taj let jer se Sjeverna Koreja odbila prihvatiti popis novinara koji joj je dostavio Seul.

Po novim informacijama, osmero južnokorejskih novinara ipak je dobilo “zeleno svjetlo” da prate događaj, što su vlasti u Seulu pozdravile.

Novinari koji su već u Wonsanu u srijedu su čekali vlak kojim će putovati 12 sati do odredišta, napisao je na Twitteru producent Sky Newsa Michael Greenfield.

“Izgleda da će nam se južnokorejski novinari pridružiti sa zakašnjenjem, ali mi na terenu ne dobivamo detalje”, dodao je.

Zatvaranje poligona će se održati između srijede i petka.

Ranije ovoga mjeseca Pjongjang je rekao kako planira zatvoriti poligon na planinskom sjeveroistoku zemlje na “ceremoniji” kojom očito želi pokazati svoju predanost napuštanju nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u međuvremenu da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un “ozbiljan” u namjeri da iz svoje zemlje ukloni nuklearno oružje, ali nije isključio mogućnost da se odgodi njihov povijesni susret na vrhu koji se treba održati 12. lipnja.

Sjeverna Koreja zaprijetila je prošli tjedan da će otkazati povijesni summit Trumpa i Kim Jong Una, a neposredni povod za to bilo je održavanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.