Pitanje uvaženom zastupniku: Jeste li sposobni sami zavezati žnirance?

Uvaženi zastupniče, od Sanadera do Zoxa, vezivanje pertli na cipelama ministara je striktno kontrolirani posao šefa, a ne slobodne aktivnosti podčinjenih. Podčinjenih, u smislu odnosa stožerni narednik, čemerni vojnik.

Ovo ne znači da predsjednik vlade RH ne zna za aktivnosti svojih ministara, službenika vlade ili državnih uposlenika, osobito šefova javnih poduzeća, već upravo suprotno, ne samo da zna, već sve njegovo ponašanje, cijelo vrijeme mandata, govori upravo to. Vrhovni zapovjednik. Vlast modelirana po tom modelu, tehnički je bliža Louisu XIV nego ikomu drugom. Ipak, Zox je naučio lekciju od g.Sanadera. Bez obzira na to što i on nadgleda vezivanje pertli na cipelama svojih aux pairova, čini to mnogo diskretnije, a u javnosti o sebi stvara image bahatog polukretena, izbjegavajući predstavu sebe kao sofistiranog vođe jedne hobotnice, prema kojoj Sopranosi djeluju kao običan, lokalni, napolitanski krkanluk.

Posve je neosporno da su dva od tri segmenta koji su ostali u nekakvim domaćim rukama, već otišla niz vodu, onu istu koja je ratnoprofiterski privatizirala Hrvatsku. Hrana je u rukama, zapravo jedine tvrtke i njenog lanca, restrukturirane ruskim novcem, a telekomunikacije, u novom, predvidivom razvoju događanja. HT će biti prodan ako BHT ipak bude privatiziran. Objektivno, jedini kupac su Nijemci, kojima Zagreb tada otpada. Ostala je još energija, koja zadnjih dana ulazi u vrlo panični crescendo.

(Uz malu napomenu, s malo razumijevanja, jasno mi je da je vlada g. Sanadera ili gospođice Kosor prešućivala ratnoprofitersku komponentu hrvatske pretvorbe, negdje u prijevodu se izgubilo obećanje i pok. Račana i živog mu Milanovića da će se obračunati s tim. Nisu. G. Milanović nastavlja koristiti iste razloge, osobito u pretvorbi Večernjeg lista i njegovog vlasničkog portefeuillea. Pa je tako, samo u Hrvata moguće kupiti tvrtku za 25 mil. DM, a onda prodati njen mali dio, npr. dionice VIP neta za 100 mil. DM i da nitko kvrkne?! I tu Zox određuje tko veže pertle na cipelama i kada. Jer kako bi bilo drugačije?! O ratnom profiterstvu šuti otkako je sultan umjesto Sanadera! Altruistički?! Ma ne pada mu na pamet!)

1. pitanje za “mog” zastupnika u Saboru je: Koliko je ratnoprofiterskih procesa u tijeku, koje on u moje ime postavlja DO i budućem ministru pravosuđa.

Oduvijek regulirana državom, osobito njenim najgorim dijelom, vojno – policijskim grupama i klanovima, energetski sektor je i apsolutno najjači izvor kriminala u društvu. Tako je bilo i za bl.poč. Jugoslavije, a s istim društvom ide i danas. Ne da mi se razglabati historijat balkanske La provre, no ona djeluje i danas, a zapravo, nikada nije bila jača. Isti igrači, znači samo isti pacovi pretvorbe, koji su preživjeli i radijaciju i nekoliko vlada i sada su na svome, vlasnici i savjetnici u dvije frakcije sovjetske Kominterne. Naime, osim kratke i poučne epizodice s Dow chemicalsom, osim ruskih igrača i podgubernija im, nije tu bilo nikog drugog.

Da se ne bi razvlačio historijat jedne jako teške i mučne bolesti, počinjem nasumice. DIOKI i ubleha zvana LNG na Krku. Svakoj, do kosti korumpiranoj vladi, taj terminal je zakletva u rangu one pionirske drugu Titi. Nema ništa od toga. Porozne stijene Krka ne dopuštaju takvu gradnju a studiju o tome, krije svaka vlada, a puj pike je na Zoxu.

2. pitanje “mom” zastupniku u Saboru:  Tko je ta bitanga koja krije te geomorfološke i ekološke studije Krka, nekada davno urađene od Dow chemicalsa i koji su motivi vlade g.Zorana Milanovića da i ona to čini?

Kada smo kod DIOKI ja već, DIOKI grupu čine dvije tvornice DINA na Krku i DIOKI Zagreb. Obe u stečaju i obje prerađuju opasne tvari (etilen, stiren, kaustičnu sodu i td.) Godinama ne proizvode (cca 3-4 godine) a skladišta su im puna. Ako je DINA ekološki opasna za Krk onda je DIOKI opasan za Zagreb jer je lociran na Žitnjaku. Obje tvrtke su privatne (Ježić odnosno njegove tvrtke u inozemstvu) pa se postavlja pitanje odgovornosti vlasnika, direktora i uprave koji nisu u momentu prekida proizvodnje osigurali sredstva za Decommissioning i zbrinjavanje opasnih tvari. Zašto navedene troškove preuzima država, a ne oni sami? Da li im se sjeda na imovinu i da li ih se kazneno goni? Da li država traži garancije ili pokriće osiguranja od mogućih velikih zagađivača? Da li država uvjetuje da mogući zagađivači izdvajaju u fond za štete prema trećima i nesreće kako bi se u datom kriznom momentu navedene štete mogle pokriti. Isto se odnosi i na razmontiravanje i zbrinjavanje otpada.

Moj čemerni zastupnik u Saboru, neka pita, slobodno, samo ne izvođača radova g. Vrdoljaka, koji zna da mu koalicioni potencijal od 0,7% ne dozvoljava više slobode, pravo, izravno g.Milanovića o svemu gore uz

3. pitanje “mom” tužnom zastupniku i g.Milanoviću: Je li itko od vaših relatives ili gluho bilo Vi osobno, ugrađeni u saniranje šteta i otrova prouzročenim djelovanjem DIOKI ja ili bl.poč. Petrokemije Kutina? Hoće li opet hrvatski poreznici iz proračuna plaćati milijardsko saniranje, za koje će afera Dubrovačke banke biti samo nostalgično sjećanje za dobrim Franjinim vremenima! Zašto te tvrtke, koje su registrirane i međunarodno, dakle obavezne na reviziju, amortizaciju i sl. potpuno nedostupnih podataka o fondovima za dekomisiju? I btw, last but not least, tko će to trošiti EU fondove namijenjene za saniranje ekoloških šteta? Poentiram na već oformljene privatne tvrtke.

Govoriti o energiji, a ne pomenuti formiranje cijena, bilo bi besmisleno, pa u kratko! Zemlje EU koje kupuju plin od Gazproma su vezane za formule koje prate cijenu nafte. Zemlje kao Norveška i GB koje imaju vlastiti plin ili ga kupuju na burzi na spot tržištu manje ovise o ruskom plinu, automatski manje prate kretanje cijene nafte. Hrvatska ne kupuje plin na spotu, nego je dugoročnim ugovorima vezana za Gazprom što znači da je i nabavna cijena plina formulom vezana na naftu.

4. pitanje “mom” zastupniku u Saboru i  g.Milanoviću:  Zašto je Gazprom jedini izvor uvoznog plina u Hrvatskoj? Kako se formira cijena plina ako mu je Gazprom jedini izvor? Da li Gazprom preko EON a i MOL a, podriva hrvatski suverenitet o kojem toliko govorite? Zašto sve HRVATSKE platforme, nisu povezane s domovinom? Kome u vladi JOŠ odgovara da ne talasa Gazpromove cijene jeftinijom domaćom proizvodnjom? Ili kupovinom iz više izvora? Zašto ste zabranili vašem aux pairug Vrdoljaku da odgovori tvrtki Cheniere na ponudu o gradnji pokretnog LNG terminala koji bi pokrivao potrebe više država jer osobno krijete od javnosti da nam je nepotreban? Da li to znači da imate osobnih interesa u Gazpromu i da li je Gazprom bio osnovni razlog vašeg puta u Moskvu usprkos sankcijama? G. Milanoviću, ne paničite, ista pitanja čekaju i buduću vlast ako vi to i ne budete!

O cijenama plina za stanovništvo. Najavljeno je sniženje cijena od 10%. Realno, a ne nikakva posebna zasluga naše vlade. Cijene plina na svjetskim tržištima su formulama vezane za cijenu nafte Brent. S obzirom na to da se cijena nafte gotovo prepolovila, nabavne cijene plina u uvozu su se prepolovile pa distributeri mogu preslikati navedeno sniženje i na stanovništvo. Sve zemlje u uniji su učinile isto. No, ne zaboravimo da su prije toga cijene rasle paralelno s rastom cijena nafte i da se ovakav scenario može ponoviti. Dakle, nikakva posebna zasluga vlade nije sniženje cijena stanovništvu.

Nastavak pitanja “mom” zastupniku slijedi…

You may also like