Pitanje mandataru iz HNS-a o ugljikovodicima, a iz SDP-a o iluminatima

Prezentaciju mandatara Tihomira Oreškovića o programu buduće hrvatske Vlade, saborska je oporba dočekala brojnim replikama, a SDP-ova Ingrid Antičević Marinović mandataru je spočitnula slajd na kojem je podatke prikazao u obliku piramide, što je povezala sa simbolikom tajnih organizacija masona i iluminata.

“Nadam se da ova prekinuta piramida, kojoj samo fali oko, nije simbolika masona i iluminata”, kazala je Antičević Marinović, upitavši mandatara znači li to da u Hrvatskoj zagovara novi svjetski poredak. Mandatar nije odgovarao na replike i upite, samo ih je strpljivo slušao. I Tanja Vrbat Grgić (SDP) kritična je prema mandatarovoj prezentaciji, tvrdi da “nalikuje na korporacijsko pranje mozga, da je prilično bizarna”. Vrbat Grgić, ali i drugi SDP-ovci zamjeraju mandataru što nije spomenuo vanjsku politiku, Hrvate u BiH, što izbjeglički problem spominje u samo jednom retku, pita ga je li i gdje glasovao na parlamentarnim izborima?

Peđa Grbin (SDP) upozorava da u smjernicama nove vlade stoji kako će MORH, među ostalim, raditi na stvaranju sigurnijeg okružja za građane i manje kriminala na ulicama. “S obzirom da to po Ustavu radi Ministarstvo unutarnjih poslova, možemo li očekivati nove policijske snage u Ministarstvu obrane ili Domoljubna koalicija predviđa da će red na ulicama provoditi vojska”, upitao je Grbin. SDP-ovcima su sporna imena predloženih ministara kulture i branitelja Zlatka Hasanbegovića i Mije Crnoje. Jedan od kandidata izjavio je da će izraditi registar izdajnika, hoće li u njemu biti oni koji su opljačkali Hrvatsku, za Domivinskog rata i privatizacije, zanimalo je Davora Bernardića (SDP).

Rajko Ostojić (SDP) kaže da je Hasanbegović izjavio da antifašizam nije temelj ove države, nego floskula. Da nije bilo borbe protiv fašizma ne bismo imali odlične kandidate za ministre zdravstva i turizma Daria Nakića (iz Zadra) i Antuna Klimana (iz Istre), primjetio je Ostojić. Ana Komparić Devčić (SDP) osvrnula se na najave reforme zdravstva po uzoru na kanadski sustav, ocijenivši da je on u Kanadi gori od hrvatskog modela. “Most je u kampanji također imao privatizaciju zdravstva pa vas pitam, hoće li doći do privatizacije, hoće li najsiromašniji građani ostati bez zdravstvene zaštite”, upitala je zastupnica.

Nada Turina Đurić (HNS) mandataru je čestitala na odvažnosti, ocijenivši kako je očito na čelu ekipe koju, ne samo da nije sam slagao, nego nije imao ni konačnu riječ, kako je bilo najavljeno”. Podsjetila je da je Orešković u uvodnom izlaganju kao ključna ulaganja spomenuo ona u energetici. “U ključnim smjernicama, u kojima su navedeni ciljevi po resorima, objašnjeno je da će se staviti moratorij na istraživanje ugljikovodika i na izgradnju termoelektrana pa vas pitam, na kojim to strateškim projektima u energetici mislite dizati BDP, ako resorni ministri predlažu ovakve projekte”, upitala je Turina Đurić.

Mandataru je poručila i kako bi za ostvarivanje svojih ciljeva trebao vladu kakva je u Kanadi. “Vaš problem je što biste ovo mogli ostvariti da imate ovakvu vladu, no predložena nije ove kvalitete”, kazala je Turina Đurić, pokazujući fotografiju kanadske vlade koju su oporbeni zastupnici imali na svojim klupama.

You may also like

0 comments