Pitanje arbitraže je pitanje vladavine prava u Europskoj uniji

Priznanje arbitražne presude o granici i njezina primjena za Sloveniju predstavljaju pitanje “vladavine prava”, istakli su u svojim uvodnim nastupima u ponedjeljak na Bledskom strateškom forumu najviši slovenski dužnosnici, pozdravljajući sudionike dvodnevne međunarodne konferencije na kojoj će sudjelovati skoro tisuću ljudi iz Europe i svijeta, a među ostalim visokim gostima su i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, te visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.
Tradicionalna jesenska konferencija na Bledu koja ima više panela i radnih skupina ove godine ima geslo “Nova realnost” i obrađuje različite aspekte utjecaja globalizacije i digitalizacije na međunarodne odnose i gospodarske trendove. Najviši slovenski dužnosnici već u uvodu jasno su dali do znanja da će tijekom njezina rada sudionike upoznati s razlikama u gledanju Slovenije i Hrvatske na arbitražni proces i prije dva mjeseca donesenu arbitražnu odluku. Pr tome, slovenski dužnosnici očekuju potporu, osobito iz Europske unije, za stajalište slovenske vlade da odluku arbitara treba poštovati kao dio međunarodnog prava, te da je i u tom smislu na Hrvatsku potrebno izvršiti pritisak.

To su u uvodu konferencije u ponedjeljak popodne, u svojim pozdravnim govorima istaknuli i premijer Miro Cerar, predsjednik Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. “Uvijek treba vjerovati u moć dijaloga i zalagati se za kompromise, ali na nekim područjima, kao što su demokracija i vladavina prava, kompromisa ne može biti, tu ne treba popuštati”, kazao je Cerar, dodavši da je demokracija ugrožena ako se pravni propisi i načela ne poštuju.”Ako Hrvatska ne bude spremna primijeniti tu presudu, onda će moja vlada naći način da se ona implementira i da se tako zaštiti vladavina prava”, kazao je sudionicima konferencije slovenski premijer.

Na odnose s Hrvatskom i pitanje arbitraže referirao se za govornicom Bledskom foruma i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. “Međunarodno pravo treba poštovati. Žalim što se to ne događa u nekim dijelovima svijeta, a još više žalim da se međunarodno pravo i odluke međunarodnih sudova ne poštuje u Europskoj uniji”, kazao je Erjavec, dodavši da je to u suprotnosti s temeljim načelima europske integracije i njenim vrijednostima. U istom tonu bio je i pozdravni govor slovenskog predsjednika Boruta Pahora. On je kazao da je uspješna Europska unija moguća samo ako se poštuje ono što je dogovoreno.”Uspješna EU moguća je samo ako se poštuje europsko i međunarodno pravo, jer upravo bi Europa trebala biti uzor za vladavinu prava. Riječ je o poštovanju i ispunjavanju ugovornih obveza koje su bile prihvaćene u dobroj vjeri, o poštovanju presuda međunarodnih i europskih sudova i arbitraža”, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor, dodavši kako bi poštovanje arbitražne presude i njezina implementacija bili i u interesu EU-a. “Slovenija i Hrvatska su taj spor riješile na miran način. Slovenija će nastojati da dođe do implementacije arbitražne presude, no to se može postići samo u dijalogu s Hrvatskom”, kazao je Pahor.

O pitanju arbitraže i stajalištu slovenske vlade prema njezinoj primjeni pred početak bledske konferencije sa potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom govorio je slovenski premijer Miro Cerar. Istu je temu s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini razmatrao i slovenski ministar vanjskiih poslova Karl Erjavec. Mogherini je novinarima kazala da bi bilo dobro da se odluka arbitara poštuje i od strane Slovenije i od strane Hrvatske jer bi to onda mogao biti uzor za države u širem okruženju koje su na putu prema Europskoj uniji.

You may also like