Slovensko ministarstvo vanjskih poslova za poslijepodne je najavilo službenu pismenu reakciju na današnje pisanje “Večernjeg lista” o navodnom lobiranju Slovenije kod arbitražnih sudaca i kontaktima slovenskog člana arbitraže Jerneja Sokolca s predstavnicima slovenske vlade tijekom samog arbitražnog postupka, a na objavu je već reeagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec službeno boravi u Francuskoj na godišnjem odmoru, a u izjavi koju su prenijeli mediji tvrdnje hrvatskog lista nazvao je “glupošću”, a stvar povezuje s atmosferom u Hrvatskoj pred predstojeće parlamentarne izbore. “To je glupost i dio izborne kampanje”, kazao je Erjavec. Slovenski ministar vanjskih poslova i u svojim je nedavnim istupima o arbitražnom postupku i navodnom kašnjenju objave pravorijeka arbitraže izlazio s tvrdnjama da se to događa zato što je u Hrvatskoj odluka arbitraže važno političko pitanje koje će imati težinu pred odlučivanjem birača kome dati svoj glas na izborima i da je to “vruća tema” među hrvatskim strankama.

Kako prenosi Slovenski radio, premijer Miro Cerar nije želio komentirati otkrića hrvatskog lista, rekavši da ne želi davati komentare o arbitraži sve do kraja postupka, ali je članak “Večernjeg lista” nazvao “očitim pokušajem utjecanja na odluku arbitražnog suda”.

Slovenski mediji navode da je slovenski sudac u petočlanoj arbitraži Jernej Sokolec, koji se po informacijama “Večernjaka” o stajalištima svojih kolega o graničnom prijeporu konzultirao s Ljubljanom, čime se radila strategija mogućih utjecaja na suce, izjavio je da nikada nije imao kontakte s predstavnicima slovenske vlade, kako to tvrdi hrvatski dnevnik. Simona Drenik, službenica slovenskog ministarstva vanjskih poslova i jedna od dviju slovenskih službenih opumoćenica pri arbitraži, kazala je za slovenske medije da je “iznenađena” pisanjem “Večernjeg lista” te dodala kako je ured arbitražnog suda prije dva tjedna i hrvatsku i slovensku stranu savjetovao da o tijeku arbitraže i presudi ne daju nikakve izjave.

Related Posts