Home Ekonomija Piketty skuplja podršku protiv kandidata za guvernera francuske narodne banke

Piketty skuplja podršku protiv kandidata za guvernera francuske narodne banke

by Agencije

Gotovo 150 francuskih ekonomista, među kojima i autor knjige “Kapital u 21. stoljeću” Thomas Piketty, objavili su prosvjedno pismo protiv imenovanja bivšeg bankara BNP Paribasa na mjesto guvernera francuske središnje banke.

Ekonomisti, uglavnom akademici, napisali su u novinama Le Monde da je Francois Villeroy de Galhau u sukobu interesa i traže od vlade da odbaci nominaciju tog bankara iz najveće francuske banke BNP Paribas za novog guvernera. I dok se sadašnji guverner Christian Noyer sprema krajem idućega mjeseca otići u mirovinu, Villeroy de Galhau pokušava uvjeriti vlasti da nije u sukobu interesa.

Vlada još mora donijeti odluku o prijedlogu novog guvernera, a ekonomisti, među kojima i Thomas Piketty te bivši glavni ekonomist Svjetske banke Francois Bourguignon, pozvali su političare da odbace kandidaturu Villeroya de Galhaua. Parlamentarni odbor za financije razmatrat će prijedlog vlade 29. rujna. “Potpuna je iluzija da netko može služiti bankarskoj industriji, a samo nekoliko mjeseci kasnije biti nepristran i potpuno neovisan”, poručili su ekonomisti.

Related Posts