Pierre Moscovici komentirao odluku EK

Europski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici ekskluzivno za HRT prokomentirao je odluku Europska komisije da neće pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom.

Prijetnja hrvatskoj Vladi da će se to dogoditi ako plan reformi ne bude dovoljno uvjerljiv i odlučan, izrečena je potkraj veljače, no nije se ostvarila. Moscovici kaže kako je u izvješću za Hrvatsku navedeno šest preporuka. Mogli su, kaže, vidjeti napredak u Hrvatskoj, a zbog ambicioznih reformi Vlade koje se počinju ostvarivati nije bilo pogoršanja u procesu makroekonomskih neravnoteža. Znamo da su deficit i dug još visoki, dodaje, no uvidjeli su da Vlada ulaže velike napore da se to riješi. S hrvatskom Vladom imali su, kazao je Moscovici, vrlo konstruktivne razgovore. Razgovarao je s premijerom Zoranom Milanovićem, s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem i s ministrom financija Borisom Lalovcem.

Europska komisija je naglasila i da “razina ambicioznosti” hrvatskih vlasti “ostaje ispod očekivanja u nizu područja” pa je Vlada dobila šest ekonomskih preporuka koje treba ispuniti ove i sljedeće godine. Od Hrvatske se traži da “osigura trajnu korekciju prekomjernog deficita do 2016.” te da, među ostalim, “uvede porez na nekretnine”, što je Vlada prije godinu dana obećala Bruxellesu, ali je od toga ubrzo odustala… Drugom preporukom od Hrvatske se traži da “obeshrabri rani odlazak u mirovinu povećavanjem ‘kazni’ za radnike koji se za to odluče”.

Traži se i da Hrvatska reformira sustav socijalne sigurnosti i da se “plaće usklade s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima”. Hrvatska bi morala smanjiti i “preklapanje između razina središnje i lokalne vlasti”, a u sklopu toga racionalizirati sustav državnih agencija. Peta preporuka odnosi se na smanjenje parafiskalnih nameta i povećanje učinkovitosti i kvalitete pravosudnog sustava, posebno trgovačkih sudova.

Posljednja preporuka Komisije traži “jačanje okvira za predstečajne nagodbe i stečaje” kako bi se provelo restrukturiranje dugova, a Bruxelles traži i uvođenje procedure osobnog stečaja. U Vladi su s nestrpljenjem čekali i s olakšanjem dočekali najnoviju ocjenu i preporuke Europske komisije. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić posebno je optimističan, a iz HDZ-a mu poručuju da Vlada nema razloga za slavlje.