Pierre Moscovici: Postoji volja za sporazum s Grčkom

Bruxelles – Europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici izjavio je u ponedjeljak kako postoji volja da se postigne sporazum o nastavku pomoći Grčkoj i da ga je moguće postići.
Grčka “može i mora” postići sporazum sa svojim partnerima iz eurozone. “Za to postoji volja, a gdje ima volje nađe se i način”, rekao je Moscovici uoči ključnog sastanka euroskupine, ministara financija eurozone koji će razgovarati o budućem položaju Grčke u eurozoni. Moscovici je odbio govoriti o negativnom scenariju, što će se dogoditi ako se ne uspije pronaći sporazum s novom grčkom vladom koja želi ublažiti uvjete za nastavak financijske pomoći, što je vjerovnicima teško prihvatljivo.”Razgovarajmo radije o tome kako danas postići uspjeh, a ne o sljedećim koracima ako ne uspijemo. Sve drugo su spekulacije”, rekao je Moscovici. Dodao je da eurozona ostaje solidarna s Grčkom, koja pak sa svoje strane mora poštovati preuzete obveze.

Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je da bi izlazak Grčke iz eurozone “bio veliki politički neuspjeh za Europu” i da je zato cilj postići dogovor. Grčki ministar financija Yanis Varoufakis i šef euroskupine Jeroen Dijsselbloem zajedno su stigli na sastanak, ali nijedan od njih nije davao izjave novinarima.Austrijski ministar financija Johann Georg Schelling je izjavio da se ne može razgovarati o novom programu za Grčku, a da se ne dovrši postojeći.

Sadašnji program istječe 28. veljače i on predviđa još jednu tranšu od 7,2 milijarde eura, a zauzvrat bi Grčka morala provesti nove proračunske rezove, što nova Syrizina vlada kategorički odbija.

You may also like