Picula: Europska unija nalazi se u nekoj vrsti rata

“Pitanje zaštite granica u Europskoj uniji postalo je tijekom proteklih tjedana dramatično povezano sa pitanjem zaštite građana. Do sada je izbjeglički fenomen, uglavnom, tretiran kao humanitarno i organizacijsko pitanje, a nakon masakra u Parizu i događaja u Bruxellesu dobiva dominantno sigurnosni profil“, poručio je zastupnik Tonino Picula u ponedjeljak navečer na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Istaknuo je da je Europska unija u jednoj posebnoj vrsti rata – i to jednim dijelom građanskog. “Europu nisu napale nikakve strane vojske, ali protiv nje brutalno ratuju neki njezini državljani koji su ovdje rođeni i odrasli. Korijene tog fenomena treba tražiti u jednoj vrsti socijalne patologije nastale na podlozi osjećaja isključenosti iz sustava koji su trebali osigurati društvenu promociju i prihvaćenost“.

Naravno da svatko koga pogodi nezaposlenost ne postaje automatski i terorist, dodao je Picula. “Ovdje se radi o prožimanju različitih socijalnih, (vanjsko)političkih, vjerskih i medijskih faktora. Ali nema sumnje: terorističke prijetnje napinjat će ne samo nacionalne, nego i europske pa i globalne institucije određujući karakter Unije u prvim desetljećima 21. vijeka“, zaključio je Picula.

You may also like