Phillips povećao dobit za 55 posto

Nizozemski elektronički div Philips izvijestio je u utorak da je u prošloj godini povećao neto dobit za 55 posto u odnosu na godinu ranije zahvaljujući povećanim prihodima u poslovanju s uređajima vezanim za brigu o zdravlju i za stil života.

Ukupna neto dobit pripisiva dioničarima u prošloj je godini iznosila 645 milijuna eura, uz prihode u iznosu 24,2 milijarde eura, koji su uvećani zahvaljujući povećanim narudžbama u Sjevernoj Americi i Europi. “Cijela 2015. bila je solidna godina za Philips, što se očituje u postojanom poboljšanju rezultata poslovanja unatoč nastavljenim gospodarskim izazovima”, kazao je izvršni direktor Frans van Houten, komentirajući prošlogodišnje rezultate.

Za 2016. godinu van Houten prognozira umjeren rast prihoda u kontekstu razvoja kompanije, koji će ići u smjeru pojednostavljivanja poslovanja kroz odvajanje odjela za uređaje povezane s brigom o zdravlju i sa životnim stilom od tradicionalnog poslovanja s rasvjetom. Očekuje se da će to razdvajanje biti dovršeno ove godine, a analitičari prognoziraju da bi Philips u konačnici mogao prodati i dio poslovanja s rasvjetom, dugogodišnji temeljni odjel tog nizozemskog giganta.

Prvu je žarulju Philips prodao samo nekoliko godina nakon osnivanja davne 1891. godine, a posljednjih 10-ak godina usredotočio se na medicinsku opremu čija je prodaja sada zaslužna za više od 40 posto ukupnih prihoda. Predstavljajući rezultate poslovanja za 2015. godinu iz Philipsa su poručili da će predložiti isplatu dividende od 80 eurocenta po dionici, jednako kao i u godini ranije.

You may also like