Phillip Hammonde podupire ulazak Kosova u UNESCO

Britanski šef diplomacij Philip Hammond ocijenio je u četvrtak u Beogradu da je ključ za ulazak Srbije u EU normaliziranje odnosa s Prištinom i neizravno podupro ulazak Kosova u UNESCO, čemu se Srbija odlučno protivi.

Hammond je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao kako političku debatu ne treba usredotočiti na prošlosti i poručio da će Kosovo članstvom u UNESCO “imati dodatne i pojačane obveze da zaštiti srpsko kulturno naslijeđe”. “Razumijemo da nije u interesu da se politička debatata fokusira na pitanja iz prošlosti. Velika Britanija smtara da će Kosovo postajanjem članicom  UNESCO-a imati dodatne obveze da prihvati i zaštiti srpsko kulturno naslijeđe na Kosovu. Ulaskom u UNESCO Kosovo će preuzeti obavezu da zaštiti sve kulture i tradicije”, naglasio je Hammond.

Pozdravljajući ulogu Srbije u regiji ministar Hammond naglasio je da je Velika Britanija zaiteresirana za napredak u BiH. On je ocijenio kako je “predloženi referendum u BiH (o sudu i tužilaštvu BiH) u suprotnosti s budućnošću i napretkom ka EU”. “Zato pozdravljamo utjecaj  Srbije da se taj referendum ne održi”, konstatirao je Hammond, ocijenivši  razgovor s Vučićem kao “konstruktivan”.

Srbijanski premijer kazao je da je prihvaćen prijedlog britanskog šefa diplomacije o uspostavljanju strateškog dijaloga Srbije  i Britanije. Vučić je rekao i da su teme razgovora bile migrantska kriza, reforme u Srbiji, pitanja vezana za regiju te o  inicijativi Kosova za prijem u UNESCO. “Srbija prihvaća sva rješenja u svezi s migrantskom krizom  i ne traži ništa i ni od koga”, rekao je Vučić. On je, zahvalivši se britanskom šefu diplomacije na potpori eurointegracijskom putu Srbije, rekao kako Beograd “ima dosta problema u svezi s poglavljem 35”, te najavio daće o tome biti riječi na skupu 13. listopada u Brruxellesu. Poglavlje 35 za Srbiju će obuhvatiti pitanje napretka u provedbi bruxellskog sporazuma između Beograda i Prištine, a sadrži i normalizaciju odnosa Srbije i južne srpske pokrajine.

Dvije kosovske zastupnice su izgubile svijest kada su zastupnici oporbe bacili suzavac u dvorani parlamenta u znak prosvjeda protiv provedbe sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Dvije zastupnice su prebačene u bolnicu, javlja agencija France presse s mjesta događaja. Novinar te agencije navodi da su ispred pozornice postavljene dvije male boce iz kojih se dvoranom počeo širiti suzavac. U vrijeme događaja tamo se nalazio specijalni predstavnik EU-a za Kosovo Samuel Žbogar.

Ranije su zastupnici oporbe pokušali na silu prekinuti radove zviždanjem i bacanjem jaja na zastupnike vladine koalicije. Vlada je priopćenjem upozorila protiv “nasilnog ponašanja koje je prešlo granice demokratskog ponašanja”. Glavne oporbene stranke se protive dijalogu sa Srbijom pod okriljem Europske unije i tvrde da će to samo kompromitirati jednostrano proglašenje neovisnosti 2008. te bivše srpske pokrajine nastanjene većinom albanskim stanovništvom

Srbija, koja nije priznala neovisnost Kosova, i dalje ga smatra svojom pokrajinom. Priština i Beograd su 2013. pod okriljem EU potpisali sporazum o normalizaciji, što je godinu dana kasnije otvorilo put za početak pregovora o ulasku Srbije u EU. Unatoč zabilježenom napretku, Srbija i Kosovo imaju teške odnose nakon oružanog sukoba 1998-999 nakon kojeg je NATO intervenirao u proljeće 1999.

You may also like

0 comments