Petrov: Zasjedat ćemo i 48 sati ukoliko bude potrebno

Novi predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov rekao je, u prvom velikom intervjuu nakon što je preuzeo novu dužnost, da je sada fokusiran na ‘ovdje i sada’, a ne na to što predviđaju mediji o njegovom idućem političkom potezu. Dao je intervju za Jutarnji list

O jamstvima i opstrukciji

“Ne brinu nas najave o opstrukciji. Transparentno i otvoreno smo komunicirali naša jamstva, trenutačna oporba tijekom predizborne kampanje nije rekla niti riječ protiv naših jamstava ili argumentirala zašto su ona pogrešna. Sada, kad znaju da su oporba, najavljuju žestoku reakciju. Ne bih želio prejudicirati svoju reakciju ili konkretnu situaciju, jer ne znam što me očekuje. Jedino što mogu reći jest da, ukoliko je to potrebno, sjednice će trajati i 48 sati u komadu. Naravno, sve što ću raditi u Saboru bit će u skladu s Ustavom i poslovnikom.”

“Zadovoljni smo pregovorima jer su bili iznimno konstruktivni i naši timovi su napravili odličan posao. Naravno da se u nekim stvarima nismo složili, ali uspjeli smo postići kompromis. Gospodin Plenković je razumna osoba i uistinu polažem nade u uspjeh naše suradnje. Slažem se kako je funkcija premijera iznimno važna, ali Most je dobio bitne političke funkcije i vjerujemo kako će biti važan faktor u Vladi. Gospodin Plenković je unio neke važne novine u HDZ i želim mu svu sreću u odgovornim zadaćama koje ga čekaju. Zadovoljni smo dobivenim, volim vjerovati da je HDZ u nama prepoznao čvrstog, pouzdanog i strateškog partnera. To što je postojala alternativa ide u prilog toj tezi.”

O Kovačiću koji je opsovao HDZ

“Vjerujem gospodinu Kovačiću, a puno puta sam se uvjerio u njegove političke vještine i smatram da će odlično obnašati svoju dužnost. Slažem se kako takvim ishitrenim izjavama koju navodite više neće biti mjesta i vjerujem kako je toga svjestan i sam gospodin Kovačić. Inače, potpuno sam siguran, ne bi prihvatio tu funkciju. Naravno, još ništa nije gotovo, pa tako nije sigurna ni pozicija Ivana Kovačića. Prvo nas čeka usvajanje Mostovih jamstava u Saboru, a onda formiranje i potvrđivanje Vlade.”

Kako će upravljati ministarstvima

“Slijedit ćemo naš program što je detaljnije moguće. Što se tiče reforme javne i lokalne uprave, ona se mora provesti i plan je da se u nju uključe i same lokalne jedinice. Svjedoci smo kako se ponovno stvara atmosfera straha i naš posve legitiman zahtjev se gotovo pretvara u propast i tragičnu sudbinu svih lokalnih jedinica. To je posve kriv stav, ali da se mora štedjeti i racionalizirati, mora. I tu nema govora.”

O utapanju u HDZ

“Nema nikakve šanse da se Most utopi u bilo kojoj drugoj stranci. Mi smo nastali kao alternativa postojećem sustavu i uvijek ćemo takvi ostati. Nikad nećemo biti ničija produžena ruka u Saboru i baviti se političkom trgovinom. Ali to smo uostalom već dokazali. Most je politička opcija koja će se uvijek zalagati za zaštitu hrvatskih interesa i hrvatskog naroda pod cijenu svega. Nema govora o različitim strujama unutar Mosta. Kad ste na vlasti, izloženi ste brojnim kritikama i morate ispuniti visoka očekivanja. S druge strane, u najboljoj ste poziciji dokazati svoju ozbiljnost i političku odgovornost. Mi smo ponosni što smo u tako kratkom roku stvorili stabilno biračko tijelo. To uistinu znači mnogo.”

O pobačaju i gay paradama

“Naravno, radi se isključivo o pravu na slobodu mišljenja. Svatko u demokratskom društvu ima pravo javno zastupati ono u što vjeruje. Naravno, kao liječniku i političkom dužnosniku posve su mi neprihvatljivi navodi o tome da su informacije o pacijentima komunicirane izvan bolničkog kruga. To se treba strogo kažnjavati.”

 

You may also like

0 comments