Petrov: Žao mi je Drage Prgometa

Božo Petrov, čelnik Mosta nije znao da se Drago Prgomet, njegov dojučerašnji najbliži partner sastao sa Zoranom Milanovićem, nakon što su zajedno obavili službene razgovora. Zbog soliranja iza leđa ostalih, Prgomet je ekspresno isključen iz Nacionalnog vijeća Mosta.

Zbog čega ste povukli tako drastičan potez pa je Most ostao bez jednog od svojih najjačih ljudi? “Meni je žao Drage Prgometa jer ga smatram sto puta časnijim u odnosu na neke druge političare na političkoj sceni u Hrvatskoj, samo što način na koji su se odvijale stvari nije bio adekvatan. Zato smo morali tako reagirati.”

Koliko ljudi će on iz Mosta odvesti sa sobom? “Nadam se ni jednoga.”

Iz HDZ-a u četvrtak oštro opovrgavaju medijske napise o današnjim izdvojenim pregovorima s jednim od lidera Mosta Dragom Prgometom, te tvrde kako je “to Prgometov pokušaj da ispegla jučerašnji debakl sa Zoranom Milanovićem“. “Nema govora o bilo kakvim pojedinačnim sastancima i nema govora ni o kakvom sastanku s Prgometom. Prgomet je sam rekao da se ni s kim neće pojedinačno sastajati, a druga je stvar to što se, s kim se i zbog čega sinoć sastajao”, izjavio je Hini član Središnjeg odbora HDZ-a Željko Reiner, kojeg mediji navode kao navodnog HDZ-ovog pregovarača. “To je Prgometov pokušaj da ispegla jučerašnji debakl sa Zoranom Milanovićem. HDZ pregovara s Mostom kao cjelinom, a ne da parcijalno lovimo u mutnom“, kazali su Hini iz vrha stranke.

Glavni HDZ-ov savjetnik za medije Miljenko Manjkas također opovrgava medijske najave o sastanku sa Dragom Prgometom te ističe kako je, što se HDZ-a tiče, ta stranka svoj sastanak jučer obavila. Dodaje međutim da “može jedino doći do nečega što će netko drugi incirati”. Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač je pak novinarima ispred središnjice stranke, na upit o jučerašnjem sastanku između Milanovića i Prgometa, kratko odgovorio da se pregovori vode.

Drago Prgomet više nije član Nacionalnog vijeća Mosta, priopćili su u četvrtak iz Mosta, ističući da su s njim prekinuli suradnju jer je jučerašnjim zasebnim razgovorima s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem potpuno narušio njihovo povjerenje. “Nažalost, dok su svi drugi članovi Nacionalnog vijeća i novoizabrani zastupnici Mosta nastavili unutarnje razgovore, Drago Prgomet je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa Zoranom Milanovićem. Zbog potpunog narušavanja povjerenja, Nacionalno vijeće Mosta donijelo je odluku o prekidu suradnje s Dragom Prgometom”, ističu u Mostu.

Ovom odlukom, dodaju, Nacionalno vijeće Mosta kao kolegijalno tijelo ne smatra više Prgometa svojim članom, pri čemu u Mostu uvažavaju da on zadrži svoj saborski mandat, bez obzira hoće li i dalje djelovati nezavisno priklanjajući se Mostu ili se naknadno prikloniti nekoj drugoj političkoj opciji.

U Mostu kažu kako , kao politička platforma koja okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike te pojedince kroz slobodno udruživanje, a ne uobičajeno stranačko članstvo, nemaju klasični model isključivanja iz članstva. Zajedništvo se u Mostu, kažu, održava međusobnim povjerenjem.

Napominju kako su, zbog iznimnog fokusa javnosti na pitanje njihove homogenosti, na sjednici Nacionalnog vijeća u srijedu dogovorili jedinstveno i usuglašeno djelovanje, kako bi se otklonili svi mogući nesporazumi te prekinula medijska nagađanja o stabilnosti Mosta.

Dodaju kako je nakon te sjednice Nacionalnog vijeća i novoizabranih saborskih zastupnika Mosta četveročlana delegacija u kojoj je bio i Prgomet, službeno je vodila razgovore s SDP-om i HDZ-om, odnosno predstavnicima njihovih koalicija, a nakon toga tri su se člana vratila na nastavak prekinute sjednice. No, Prgomet se u to vrijeme sastao s Milanovićem u, kako su pisali mediji, jednom stanu u Zagrebu.

 

You may also like