Petrov: Za dva do tri mjeseca etički saborski kodeks

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je u utorak, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, kako je dogovoreno da će se napraviti nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika, a cijeli bi posao, rekao je, ako se bude radilo kako treba, trebao biti dovršen za dva do tri mjeseca.

“Danas je samo dogovoreno da će se napraviti nacrt samoga kodeksa o etičnom ponašanju koji će onda biti dan potpredsjednicima, a nakon toga će se formirati radna skupina sastavljena od svih predstavnika klubova saborskih zastupnika”, rekao je Petrov novinarima nakon sastanka.

Kodeks je, objasnio je, više uputa saborskim zastupnicima. “To nisu penalizacije i to nije poslovnik To su upute saborskim zastupnicima kako bi se oni trebali ponašati, kakav bi trebao biti njihov kodeks dok su u sabornici, dok su u odborima, uopće u Hrvatskome saboru dok su saborski zastupnici”, rekao je Petrov. “Bitan je konsenzus, a mogu reći da su svi potpredsjednici s odobravanjem prihvatili priču oko kodeksa o etičnom ponašanju, tako da ne vidim da će to biti problem, pogotovo ne ovih klubova, odnosno njihovih predstavnika koji su danas ovdje bili kao potpredsjednici. Vjerujem – ako budemo radili kako treba – da će unutar dva do tri mjeseca priča oko kodeksa o etičnom ponašanju biti završena”, rekao je Petrov.

Na pitanje da komentira rasprave zastupnika Živog zida Ivana Pernara rekao je kako podupire sve saborske zastupnike koji su izrazito aktivni, pri čemu je pozvao zastupnike da nauče Poslovnik i Ustav te da se ih se pridržavaju. “Određeno razdoblje sam dao blagu lepršavost i mogućnost čak da ne bude sve u skladu s Poslovnikom jer smatram da nekim saborskim zastupnicima koji su prvi put saborski zastupnici treba vrijeme u kojem će naučiti kako stvari funkcioniraju u Hrvatskom saboru. Samo sam prvi put pokazao kako to može izgledati ako se saborski zastupnik ne drži Poslovnika i Ustava. Vjerujem da će i saborski zastupnici unutar ova dva-tri tjedna što im je dana malo veća sloboda naučiti da sve stvari koje žele prokomentirati, sve informacije koje žele iznijeti mogu ih iznijeti i bez kršenja Ustava i Poslovnika, samo to trebaju znati. Očekujem da će u ta dva-tri tjedna svladati osnove”, rekao je Petrov.

Na pitanje o mogućnosti proširenja Vlade te da se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformira u ministarstvo odgovorio je kako se “ne radi samo o još jednom ministarstvu”. “Time bismo ministarstva vratili na identični broj koliko je bilo prije, ali smatram da bi način na koji se upravljalo državnom imovinom do sada mogao biti puno bolji i zbog toga, ako će to biti Goran Marić, taj dio podržavam. Mislim da se jako veliki benefiti mogu izvući u trenutku kada se stvari postave onako kako bi trebale”, rekao je predsjednik Sabora

You may also like

0 comments