Petrov upozorio, prošlo je pet dana, Darinko Kosor požurio prihvatiti uvjete

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u srijedu u Osijeku kako Most neće ulaziti u izvršnu vlast s onima koji ih žele prevariti i koji su neradnici, a upozorio je i kako je proteklo već pet dana od kada su SDP-u i HDZ-u postavili svoje uvjete za podršku novoj Vladi, ali se ni jedna od tih dviju stranaka o njima još nije izjasnila.

Prolazi peti dan, od kada smo od HDZ-a i SDP-a zatražili jesu li spremni dati jamstva da su spremni mijenjati Hrvatsku, ali još nismo ništa čuli, rekao je Petrov na predstavljanju kandidata Mosta za 4. izbornu jedinicu.

Istaknuo je i kako su od tih dviju stranaka tražili tek “pet posto onoga što oni obećavaju biračima već 20 godina”, odnosno da se izjasne jesu li spremni raditi za Hrvatsku.

Poručio je i kako je Most pokazao da politika ne mora biti rezervirana za političke klijentilističke struje, koje su Hrvatskom vladale više od 20 godina te što znači kada u hrvatsku politiku uđe “drugačiji vjetar”, koji ne ovisi o interesnim lobijima.

“Pokazali smo da politika može funkcionirati drugačije, da u njoj mogu egzistirati čestitost i poštenje. Onaj tko drži do sebe i svoje obitelji, nikada se neće prodati. Most je povezao ljude, koji drže do sebe i žele promijenti stvari u Hrvatskoj”, istaknuo je Petrov.

Kazao je i kako smatra da su građani svjesni tko je spreman, a tko nije spreman raditi, ustvrdivši kako “nitko osim Mosta u zadnjih 20. godina nije pokazao da je spreman raditi za maloga čovjeka”.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je u srijedu kako su njegovoj stranci prihvatljivi prijedlozi Mosta za postizbornu suradnju, ocijenivši da bi Hrvatska nakon izbora mogla imati stabilnu saborsku većinu koju bi činili HDZ, HSLS, Most i predstavnici nacionalnih manjina, odnosno stabilnu vladu na čelu s čelnikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Kosor je na konferenciji za novinare u središnjici stranke procijenio da će HSLS nakon izbora u Saboru imati Klub zastupnika (tri mandata), a prognozira da će HDZ, s kojim njegova stranka surađuje u I. izbornoj jedinici, i Narodna koalicija predvođena SDP-om imati sličan rezultat od oko 60 mandata, kao i da će Most osvojiti više od deset mandata.

To je nedovoljno da bilo koja od najjačih opcija sastavi saborsku većinu, a Kosor smatra da HDZ i HSLS imaju puno veći postizborni koalicijski kapacitet od Narodne koalicije te ne vidi način na koji bi Most s tom koalicijom mogao surađivati.

Podsjeća pritom da je Most optuživao SDP i čelnika stranke Zorana Milanovića da im je pokušao ukrasti zastupničke mandata, da je sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva, čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kao i da je HSS optužio Most za političku obmanu i prijevaru, uz sukob koji Most u Metkoviću ima s članom HSS-ova Predsjedništva Stipom Gabrićem Jambom.

“Jedino što preostaje je da Most pregovara s HDZ-om i HSLS-om i volio bih da pregovara i s predstavnicima nacionalnih manjina i to bi bila stabilna koalicija. HDZ, HSLS, Most i nacionalne manjine imali bi zajedno 80 mandata”, smatra Kosor.

Premijer bi morao biti iz opcije koja osvoji najviše mandata, dodaje, odnosno HDZ-ovac Plenković kojega vidi kao “stabilnu osobu koja neće izazivati sukobe ni u EU ni u regiji”.

Upravo stoga što smatra da se u nekoliko dana nakon izbora može dobiti stabilna Vladu na čelu s Plenkovićem i u suradnji s Mostom, Kosor ističe da se i prije izbora potrebno očitovati o prijedlozima Mosta (smanjenje financiranja političkih stranaka iz proračuna, proglašenje ZERP-a, izmjene ovršnog zakona, promjena zakona o HNB-u…).

HSLS te prijedloge podržava, ali će imati i svoje prijedloge, kao što će, kaže Kosor, svoje prijedloge imati i HDZ. “Nama je u HSLS-u najvažnije, a od toga svi bježe – provedba reforme javne uprave, smanjenje rashodovne strane proračuna te bezrezervna provedba obrazovne i kurikularne reforme. Od Mosta i HDZ-a tražit ćemo da ti naši prijedlozi budu dio zajedničkog sporazuma”, rekao je. Najvažnije je ne otezati i pregovarati još dva-tri mjeseca i tako Hrvatsku držati u latentnoj krizi, dodaje.

I potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak naglašava da je prije izbora, kako se ne bi otezalo s formiranjem vlasti, bitno izjasniti se o prijedlozima Mosta koji će, ustvrdio je, i dalje biti bitan čimbenik u političkom spektru Hrvatske. “Bilo kakva primisao oko daljnjeg otezanja stvaranja nove saborske većine i eventualnim novima izborima, nakon ovih koji još nisu ni završili, dovodi ovu zemlju i građane u očaj”, istaknuo je.

Sve bi se stranke trebale izjasniti o Mostovim prijedlozima, kaže, jer vremena za eksperimentiranje nema. “U što skorijem roku treba formirati stabilnu većinu koja će zemlju voditi četiri godine u kontinuitetu”, dodao je Hrebak.

O zahtjevu Mosta da se neki zakoni usvoje i prije formiranja većine: Inzistiramo na poštivanju procedure Novinare je zanimalo i kako gledaju na zahtjev Mosta da se u Saboru neki od zakona usvoje i prije formiranja saborske većine i Vlade, a Kosor odgovara da je jedino moguće poštivati proceduru. “Moramo brzo formirati većinu uz poštivanje procedure slaganja većine, izbora Vlade i saborskih odbora. Inzistiramo na poštivanju procedure koja je jedino moguća, jer je potrebno znati tko je većina u Saboru, tko je predsjednik Sabora, formirati odbore”, rekao je.

You may also like

0 comments