Petrov: U srijedu izglasavanje nove Vlade

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je kako očekuje da će Sabor u srijedu izglasati novu hrvatsku Vladu u kojoj će, najavio je, sjediti i trojica dosadašnjih Mostovih ministara Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Vlaho Orepić, te Ivan Kovačić kao potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

“Očekujem prekosutra”, odgovorio je Petrov u ponedjeljak u intervjuu za RTL Danas na pitanje kada očekuje izglasavanje nove Vlade. Potvrdio je da bi predsjednik HDZ-a i mandatar Andrej Plenković u tom slučaju kao novi hrvatski premijer 20. i 21. listopada išao u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.

Nije mu poznato zašto je Vlada Tihomira Oreškovića na svojoj posljednjoj, telefonskoj sjednici usvojila stajališta za taj sastanak, te smatra kako je nešto tehničke naravi. “S obzirom da više nisam u vladi, jer sam dao otkaz dan prije no što sam postao predsjednik Sabora, iskreno ne znam koja je točka bila i koji su točno razlozi”, kazao je.

Upitan koji su Mostovi kandidati za ministre, Petrov je odgovorio kako je Slaven Dobrović kandidat za ministra zaštite okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje bit će ponovno novi ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, dok će Ivan Kovačić biti predložen Saboru kao ministar uprave i potpredsjednik Vlade.

Petrov je jutrošnji nedolazak Mostovih predlagatelja zakona na sjednicu saborskog Odbora za zakonodavstvo opravdao tehničkom pogreškom, s obzirom da ih stručne službe nisu obavijestile o sjednici na kojoj su u ime predlagatelja trebali braniti Mostove zakonske prijedloge. “Jedino je, individualno, poziv dobio gospodin Kovačić koji se pojavio. Drugi uopće nisu znali kada zasjeda odbor i to je jedini razlog zbog čega se to dogodilo. I saborska služba uputila je zbog toga priopćenje za javnost, tako da apsolutno svi znaju da je jednostavno došlo do tehničkog nesporazuma”, poručio je.

Za tu pogrešku nikoga nije htio okriviti. “Ne bih sada povlačio je li netko kriv, je li netko iz tehničke službe. Ne bih išao za tim da je netko to namjerno radio”, rekao je Petrov.

Odbacio je oporbene kritike na Mostov prijedlog kažnjavanja nerada zastupnika da bi oporbeni zastupnici nedemokratski bili prisiljeni na sjednicama činiti kvorum vladajućima i u situacijama kada ne podupiru zakon i o njemu ne žele raspravljati. “To je, mislim, jedina mogućnost kako se oni mogu braniti, iako ne razumiju, a to će vidjeti u trenutku kada se bude raspravljalo o tom prijedlogu zakona, da zapravo oni mogu doći na posao, i ne moraju biti u sabornici, Točnije, oni mogu iskoristiti svoje demokratsko pravo pokušaja rušenja kvoruma, što im također neće poći za rukom, oni mogu izaći u tom trenutku iz sabornice. Dakle, neće to biti apsolutno nikakva vrsta diktature, oni će moći iskoristiti to pravo, ali će taj dan barem trebati doći na posao”, naglasio je.

Upitan namjerava li nakon provedenih dvije godine na mjestu predsjednika Sabora, kada tu dužnost preuzima predstavnik HDZ-a, vratiti se u Vladu ili ostati u Saboru, čelnik Mosta je odgovorio kako o tome u ovom trenutku uopće ne razmišlja. “Vidjet ćemo, procijenit ću situaciju u tom trenutku. Ja kao ja u tome nisam bitan, bitno je što će biti dobro za Most”, poručio je Petrov.

You may also like

0 comments