Petrov u pismu zatupnicima Mosta: Niti Milanović niti Karamarko nas nisu kupili

Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u ponedjeljak se obratio saborskim zastupnicima i članovima Nacionalnog vijeća Mosta mailom u kojem iznosi svoje poglede na događaje u proteklih nekoliko tjedana, koji je saborski zastupnik Mosta Josip Katalinić objavio na svojem Facebook profilu, ističući kako Petrovljeve riječi trebaju čuti hrvatski građani.

Petrov u mailu ističe kako je bio svjestan “koji će pritisak biti na Most i na članove Mosta, jer nikad dosad se nije stvorila mogućnost u kojoj jedan potpuno drukčiji put, neovisan o kompletnoj isprepletenoj mreži, može utjecati na vođenje politike”. Ocjenjuje kako nitko u povijesti hrvatske politike nije u tako kratkom roku od dva sata unutar izborne noći napravio veći zaokret u svom programu poput SDP-a ili HDZ-a, koji su odjednom postali najglasniji pobornici reformi. “Nažalost, mnogo toga je još uvijek ostalo samo na političkom dijalogu kao predstavi za javnost. Iza kulisa odigrava se već davno dijagnosticirana patologija hrvatske politike”, tvrdi Petrov.

U isto vrijeme dok dio medija provodi medijsku hajku na kompletan Most, druge stranke zovu naše članove, traže sastanke, obećavaju brda i doline, u čemu zasad prednjači SDP, iako ni HDZ ne zaostaje previše, navodi čelnik Mosta.

Petrov smatra da je Drago Prgomet sam kriv što je odabrao put kojim je krenuo odmah nakon izbora, ali političku krivnju za taj pokušaj razbijanja Mosta jednako mora snositi i Zoran Milanović. No, ističe, Most nije nakon toga prekinuo pregovore sa SDP-om, iako bi, da je uistinu “HDZ-ovo jaje”, imao savršen alibi. Ostali smo dosljedni sebi i onom što smo govorili tijekom kampanje i radili nakon izborne noći: reforme… niti sa SDP-om niti s HDZ-om, nego konsenzus, kaže Petrov.

Također odbacuje optužbe HRID-a da Nacionalno vijeće Mosta nije transparentno, ističući da su članovi HRID-a upoznati, i u tome su sudjelovali, da od izbora djeluje i odlučuje zajedničko tijelo Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika Mosta. “To je milijun puta više demokratski od HDZ-a i SDP-a, gdje njihovi saborski zastupnici imaju pravo samo dignuti ruku za ono što centrala kaže”, tvrdi Petrov. Odgovorajući Stipi Petrini koji “pokušava prokazati Nacionalno vijeće Mosta kao neformalno tijelo bez akata”, Petrov poručuje kako Most “nije formular, akt ,već ideja, kolegijalnost, dana riječ”.

“Most je vojska volontera koji su dali sebe, ne traživši ništa. Je li ušao kukolj? Jest. Je li ga rješavamo? Ne. Ovakav sustav sam djeluje, sami odlaze”, navodi čelnik Mosta. Petrinu pak optužuje da je njega i Ivana Kovačića prije 15 dana uvjeravao da moraju ići sa SDP-om, bez bilo kakvih razgovora s HDZ-om. Komentirajući Petrinine kritike jer je na konzultacijama s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović prihvatio poziv predsjednice da bez ostalih članova Mostova izaslanstva razgovara s njom u četiri oka, Petrov kaže da Petrina nije ništa rekao u trenutku kad ga je predsjednica pitala ima li išta protiv, da bi poslije “bio general nakon bitke”. “Nije problem njegov s Mostom ili sa mnom tih pet minuta, nego ono što je čuo preko radija na zajedničkoj kavi netom poslije, odstupanja jednog člana manjine od Milorada Pupovca, i kad je u društvu komentirao: ‘Uh, sad Milanoviću treba 10 Mostovaca, neće uspjeti'”, piše Petrov tvrdeći kako ima svjedoke za to.

Petrov uvjerava kako nije stvar ima li Milanović ili Karamarko 10 Mostovaca, već je poanta da niti jedna niti druga strana nema 10 Mostovaca koji će se prodati ili ucijeniti, dodajući kako će “vrijeme pokazati svoje”. Moramo ostati pri onome za što smo se od početka zalagali – reforme, ni SDP niti HDZ, već zajednička reformska vlada temeljena na konsenzusu, poručuje saborskim zastupnicima i članovima Nacionalnog vijeća Mosta. “Nadam se da na kraju nećemo svi mi biti taoci animoziteta par ljudi, manjka fotelja koje su zacrtali ili manjka sigurnosti u kojoj će morati odgovarati za ono što su zadnjih 15 dana obećali, a u zajedničkoj Vladi neće imati opoziciju na koju će prebaciti odgovornost”, navodi Petrov i izražava nadu da će na kraju prevladati razum i odgovornost prema građanima Hrvatske.

You may also like