Petrov u 17 na izvanrednoj konferenciji, HDZ bez komentara

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta, Božo Petrov u 17 sati će se obratiti medijima, a prijenos možete pratiti uživo u programu N1 televizije. Press konferenciju će održati u prostorijama Vlade.

Pretpostavlja se da će Petrov govoriti o suradnji Mosta s ostalim članovima Domoljubne kolicije. Podsjetimo, tenzije u odnosima Mosta i HDZ-a su visoke u posljednje vrijeme, a posljednji problem pojavio se kad je Mostovac Ivan Kovačić kazao da je suradnja Mosta i HDZ-a upitan na nacionalnoj razini. Razlog za to je Ivan Škaričić, bivši dugogodišnji gradonačelnik Omiša kojega je nakon dva desetljeća vladanja uspio smijeniti Ivan Kovačić iz Mosta. No nakon kratke pauze Škaričić se vraća u politiku: u nedjelju navečer izabran je za predsjednika gradskog HDZ-a u Omišu, pobijedivši troje protukandidata već u prvom krugu.

Milijan Brkić i Tomislav Čuljak, glavni i politički tajnik HDZ-a, nisu u ponedjeljak htjeli komentirati izjavu omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića (Most), kako je nakon izbora Ivana Škaričića za šefa omiškog HDZ-a završena njegova suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini. “Nisam upoznat s tom informacijom”, “Nisam čuo izjavu, kad čujem onda ću je komentirati”, uzvratili su Brkić i Čuljak na traženje novinara da komentiraju Kovačićevu najavu da HDZ više ne treba računati na njegovu podršku.

Kovačićevu izjavu, koja unosi novi zaplet u turbulentan odnos HDZ-a i Domoljubne koalicije i Mosta, prenijela je u ponedjeljak Slobodna Dalmacija. “Onaj tko nije u stanju provesti reformu unutar vlastitih redova sasvim sigurno nije sposoban napraviti reformu ni za opću dobrobit društva. Što se mene tiče, daljnja suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini ovim je završena i više nije moguća, u Saboru, kao ni u drugim tijelima ne trebaju računati na moju podršku, a Most će se o svemu izjasniti kroz nekoliko dana”, izjavio je Kovačić.

Ta je izjava uslijedila nakon što je HDZ za novog/starog predsjednika omiškog ogranka izabrao Ivana Škaričića, svojeg starog supranika u borbi za vlast u Omišu. Kovačić je žalostan, piše Slobodna, i zbog lokalne i zbog nacionalne politike, jer je to, po njemu, jasan znak kojim putem HDZ namjerava ići.

Novi element u odnosima koalicijskih partnera nije želio komentirati ni HDZ-ov potpredsjednik Damir Jelić, koji je novinare uputio na glasnogovornika stranke Ivana Jabuku. “Kad gospodin Jabuka dogovori s vama izjavu, rado ćemo to prokomentirati, možda čak i ja”, rekao je Jelić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ivan Škaričić, bivši dugogodišnji gradonačelnik Omiša kojega je nakon dva desetljeća vladanja uspio smijeniti Ivan Kovačić iz Mosta, nakon kratke pauze vraća se u politiku: u nedjelju navečer izabran je za predsjednika gradskog HDZ-a u Omišu, pobijedivši troje protukandidata već u prvom krugu. Kovačiću to očigledno nije dobro sjelo, pa je u razgovoru za tportal najavio da zbog tog poteza njegova podrška HDZ-u upitna i na nacionalnoj razini

U zadnje vrijeme mnogo je trzavica u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i Mosta, a u centru pažnje svakako slučaj Ina-MOL. Padaju teške riječi, govori se o mogućem ‘preslagivanju’ kojom bi se Most izbacio iz vladajuće koalicije, a spominju se i novi izbori. Dok nacionalna pitanja potresaju koaliciju, čini se da je ozbiljno zaiskrilo i na lokalnoj razini. Na stranačkim izborima u omiškom HDZ-u pobijedio je Ivan Škaričić, što je do te mjere isprovociralo utjecajnog člana Mosta Ivana Kovačića da je za tportal najavio kako je zbog tog poteza upitna njegova potpora HDZ-u na nacionalnoj razini.

Od 143 delegata na stranačkim izborima, njih 79 dalo je glas upravo Škaričiću, pa je omiški HDZ tako vraćen u ruke čovjeku protiv kojega su Kovačić i njegovi suradnici podnijeli najmanje deset kaznenih prijava Uskoku i Državnom odvjetništvu. Nijedna od njih još nije ni riješena, ni odbačena. Od ranije su na lokalnoj razini zategnuti odnosi između Mosta i HDZ-a u Metkoviću i Vrgorcu, a čini se da bi povratak Škaričića Most tumači kao se sprema politički obračun u samom srcu regije u kojoj imaju najjaču potporu, čega je svjestan i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić. ‘Daljnja suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini s moje strane je više nego upitna: zbog ovakvog stanja u Omišu i ovakvog izbora ljudi na moju podršku u Saboru više ne trebaju računati, a idućih dana oglasit će se i Most. Onaj tko nije u stanju provesti reformu unutar vlastitih redova sasvim sigurno nije sposoban raditi promjene za opće dobro’, kaže Kovačić.

Protiv Škaričića i njegovih suradnika podnio je čak deset kaznenih prijava – zbog opraštanja komunalnog doprinosa Hrvatskim cestama, neplaćanja komunalne naknade u 25 od 30 gradskih naselja, plaćanja predizbornih anketa iz gradskog proračuna, davanja gradskog zemljišta u najam bez ikakvog ugovora, prijevoza vode koji se plaćao članovima HDZ-a i koštao šest do sedam puta više nego danas…

Sam Ivan Škaričić, kojega je nakon gubitka vlasti u Omišu županijski HDZ smjestio u fotelju ravnatelja Doma umirovljenika na splitskoj Zenti, nakon ponovnog osvajanja gradskog ogranka tvrdi da kao glavni cilj priprema za lokalne izbore iduće godine. Bivši gradonačelnik nimalo se ne uzbuđuje zbog hrpe kaznenih prijava koje mu vise za vratom. ‘I prije su me prijavljivali, a Kovačić je bio samo kraj tog procesa. Po prijavama sam bio rekorder u Hrvatskoj, ali sve su to najobičnije konstrukcije. Mirno spavam’, zaključuje Škaričić. (Tportal/Agencije)

You may also like