Home Hrvatska Petrov treba razjasniti broj članova domaćinstva

Petrov treba razjasniti broj članova domaćinstva

by Agencije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako nema zakonske prepreke da predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov koristi subvencionirani kredit Agencije za promet nekretninama (APN) za gradnju kuće u Metkoviću, ali i pozvalo Petrova da razjasni situaciju oko broja članova domaćinstva za koje se traži odobrenje kredita.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek izjavio je u četvrtak novinarima da je Povjerenstvo na sjednici održanoj 25. listopada na zahtjev samoga Petrova utvrdilo da nema zakonske prepreke, sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, da Petrov kao građanin bude kandidat za korištenje subvencioniranog kredita APN-a za gradnju i rekonstrukciju obiteljskih kuća.

Međutim, prilikom razmatranja dokumentacije, Povjerenstvo je utvrdilo da kao uvjet za dobivanje maksimalnog iznosa kredita stoji utvrđen broj članova domaćinstva. Iz priložene dokumentacije vidi se da svih sedam članova domaćinstva, za koje se traži odobrenje kredita, nemaju prijavljeno isto prebivalište.

Jedna osoba nikad nije imala prijavljeno isto prebivalište kao ostali članovi domaćinstva, a sam Petrov je šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva prijavio prebivalište na drugoj adresi u Metkoviću. Sukladno tome, kaže Ivanjek, Povjerenstvo je Petrovu ukazalo da radi zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti razjasni tu situaciju prije nego što uzme kredit.

Za sada Povjerenstvo nema saznanja da je u tom slučaju došlo do kršenja nekih pravila, no ako se utvrdi da je ipak došlo do nepravilnosti Povjerenstvo kao mjeru može odrediti pokretanje postupka, a postoji mogućnost da i druga nadležna tijela razmotre situaciju i poduzmu mjere, kaže Ivanjek.

Upitan je li Povjerenstvu sporan visoki iznos kredita, budući da se radi o više od 900.000 kuna, od čega 316.000 kuna kreditira APN, Ivanjek je odgovorio kako je iznos kredita odobren sukladno broju članova domaćinstva, njih sedam, što je određeno pravilnikom. No, svih sedam formalno nije prijavljeno na istoj adresi, a pravilnik kao uvjet za odobrenje kredita traži potvrde o prebivalištu članova zajedničkog domaćinstva.

Sada je težište na APN-u, smatraju u Povjerenstvu, koji je pogriješio jer je prihvatio izjavu Petrova koja nije bila dokumentirana potvrdama o prebivalištu.

Related Posts