Petrov: Pregovori su završeni

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u utorak da zbog posljednjih događanja prekidaju pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer neće dopustiti da SDP traži podršku od zastupnika iz Mosta ako pregovori ne uspiju, iako su smatrali kako mogu nastaviti pregovore s tom koalicijom unatoč tome što su ih nazivali fašistima.

Čelnik Mosta Petrov rekao je to novinarima ispred središnjice Mosta, objavivši da Most prekida pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer je u zadnjih 48 sati, dok su trajali pregovori, SDP zvao njihove saborske zastupnike i članove Nacionalnog vijeća i tražio podršku Zoranu Milanoviću za mandatara, ako razgovori ne prođu dobro. U zadnjih pet tjedana prelazili smo preko puno stvari. Prije par dana rekao sam da je dosta šamaranja, uzimali su nam saborske zastupnike od Drage Prgometa i drugih članova njegove stranke Hrid do Stipe Petrine, kazao je novinarima Petrov, koji je bio vidno uzrujan.

Dodao je da su zanemarili njihove pozive Mostovim saborskim zastupnicima i članovima Nacionalnog vijeća svih ovih pet tjedana. „Smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore pa makar su vrijeđali, nazivajući nas i fašistima, rekao je Petrov. Ustvrdio je da su bili sve to zanemarili i stavili na stranu sve osude s jedne i druge strane, odlučivši da će biti dosljedni i da će moći računati na suradnju s onom stranom koja potpiše papir. „No, ono što se sada dogodilo, da se u zadnjih 48 sati dok traju pregovori s koalicijom Hrvatska raste SDP zove naše zastupnike i članove Nacionalnog vijeća da traže podršku ako razgovori ne prođu dobro, da daju podršku SDP-u i Zoranu Milanoviću za mandatara je stvarno previše“, poručio je.

Dodao je da su dosljednji u tome i da takav deal neće pretrpjeti jer su jasno rekli da je toga dosta, da onaj tko hoće raditi može raditi s njima ali pošteno. Kazao je da nije uzrujan zbog toga što je sad dobio informaciju, jer informacije dobivaju od sinoć. Ono što je mene uzrajalo su činjenične stvari i to su potvrdili članovi zajedničkog tijela, kazao je. „Jednostavno ne mogu vjerovati da u trenutku kad razgovarate s jednom stranom i kada mislite da sve ide dobro, kao što je to izgledalo predobro, da s druge strane možete očekivati ovako nešto“.

Upitan očekuje li nove izbore , kazao je da će o daljnjim koracima odlučiti zajedničko tijelo Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika. Na pitanje je li moguć nastavak pregovora s predstavnicima Domoljubne koalicije rekao je da o tome nisu razgovarali.

Iz Mosta nezavisnih lista objavili su u utorak priopćenje o prekidu pregovora s koalicijom Hrvatska raste, a kao razlog navode da je vodstvo SDP-a ušlo u pregovore s figom u džepu i s ciljem rušenja ideje reformske vlade. “Cijelo ovo vrijeme od nas traže da budemo jasni i zauzmemo stav. Eto, zauzimamo ga – prekidamo pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer je istovremeno dok su pregovarali s nama, vodstvo te iste koalicije, tijekom zadnjih 48 sati pokušavalo ponovno vrbovati naše pojedinačne zastupnike i na taj način definitivno razbiti Most. Imamo odgovornost spram društva ovo okončati, baš zato što nismo u politici zbog pozicija. Naš cilj je i dalje isti – promjene”, poručuju iz Mosta.

U takvog partnera, ističu, nemaju i ne mogu imati povjerenja. Ujedno se ispričavaju građanima, kojima ovo, kažu, vjerojatno izgleda kao neka loša sapunica i trakavica bez kraja. No, oni nisu adresa na koju se treba obraćati jer je njihova jedina „krivnja“ što se još nisu slomili. Navode i kako su “radi ideje reformske i tripartitne vlade do sada prešli preko svega što je Mostu učinjeno od kada je na izborima pokazao da može ugroziti nečije pozicije” te kako više od mjesec dana slušaju uvrede na svoj račun i gledaju medijsko razapinjanje. “Od prvotnih uspješnih ili neuspješnih pokušaja kupovine Mostovih mandata, preko konstantnih vrijeđanja naših zastupnika, prelazili smo i preko izuzetno ružnih optužbi, preko strašnih uvreda na račun našeg glasnogovornika, preko sustavnih pokušaja manipulacije te tvrdnji da je reformska vlada neka suluda ideja, iako se radi o modelu koji je viđen u većini zemalja Europske Unije”.

Poručuju da ne glume žrtve, nego stoički podnose optužbe na svoj račun zbog ideje iza koje stoje i činjenice da su promijenili situaciju u odnosu na prethodnih 20 godina.

You may also like

0 comments