Petrov otkrio koji će dosadašnji ministri sjediti u novoj Vladi, Plenković: Sve će se znati danas

HDZ će  u 17 sati održati sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, pa se očekuje da će nakon toga, u srijedu, budući ministri pred saborske zastupnike. To znači da će Plenković, kao premijer, u četvrtak na prvi službeni put – u Bruxelles. Andrej Plenković izašao je iz zgrade HDZ-a u ponedjeljak, nešto poslije 23:30. Izjavio je ‘da će se sutra sve znati’. ‘Nećemo izjave u ovo doba”, dodao je Plenković.

Međutim,  neslužno doznaje HRT,  dosadašnji ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomislav Tolušić i Tomo Medved mogli bi zadržati svoje sektore.

Vrlo vjerojatno ministar zdravstva bit će Milan Kujundžić, a Dijana Zadravec, koja se spominjala kao kandidatkinja za to mjesto, navodno će biti državna tajnica u tom ministarstvu. Gospodarstvo će preuzetiMartina Dalić, vanjske poslove Davor Ivo Stier, turizam Martina Bienenfeld ili Gari Cappelli, obranuDamir Krstičević, a znanost i obrazovanje Pavo Barišić.

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je kako očekuje da će Sabor u srijedu izglasati novu hrvatsku Vladu u kojoj će, najavio je, sjediti i trojica dosadašnjih Mostovih ministara Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Vlaho Orepić, te Ivan Kovačić kao potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

“Očekujem prekosutra”, odgovorio je Petrov u ponedjeljak u intervjuu za RTL Danas na pitanje kada očekuje izglasavanje nove Vlade.

Potvrdio je da bi predsjednik HDZ-a i mandatar Andrej Plenković u tom slučaju kao novi hrvatski premijer 20. i 21. listopada išao u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.

Nije mu poznato zašto je Vlada Tihomira Oreškovića na svojoj posljednjoj, telefonskoj sjednici usvojila stajališta za taj sastanak, te smatra kako je nešto tehničke naravi.

Upitan koji su Mostovi kandidati za ministre, Petrov je odgovorio kako je Slaven Dobrović kandidat za ministra zaštite okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje bit će ponovno novi ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, dok će Ivan Kovačić biti predložen Saboru kao  ministar uprave i potpredsjednik Vlade.

Petrov je ječerašnji nedolazak Mostovih predlagatelja zakona na sjednicu saborskog Odbora za zakonodavstvo opravdao tehničkom pogreškom, s obzirom da ih stručne službe nisu obavijestile o sjednici na kojoj su u ime predlagatelja trebali braniti Mostove zakonske prijedloge.

“Jedino je, individualno, poziv dobio gospodin Kovačić koji se pojavio. Drugi uopće nisu znali kada zasjeda odbor i to je jedini razlog zbog čega se to dogodilo. I saborska služba uputila je zbog toga priopćenje za javnost, tako da apsolutno svi znaju da je jednostavno došlo do tehničkog nesporazuma”, poručio je. Za tu pogrešku nikoga nije htio okriviti.

Odbacio je oporbene kritike na Mostov prijedlog kažnjavanja nerada zastupnika da bi oporbeni zastupnici nedemokratski bili prisiljeni na sjednicama činiti kvorum vladajućima i u situacijama kada ne podupiru zakon i o njemu ne žele raspravljati.

Upitan namjerava li nakon provedenih dvije godine na mjestu predsjednika Sabora, kada tu dužnost preuzima predstavnik HDZ-a, vratiti se u Vladu ili ostati u Saboru, čelnik Mosta je odgovorio kako o tome u ovom trenutku uopće ne razmišlja. (Agencije, HRT)

 

You may also like

0 comments