Petrov: Mi se ne služimo neukusnim optužbama i ne želim to komentirati

Božo Petrov izjavio je danas da MOST nije nikakav mostobran prema kriminalnim radnjama. Neki su prešli granicu dobrog ukusa optužujući druge strane, treba se suzdržati, rekao je Petrov. “Ne branimo nikakve kriminalne radnje, ako je itko čist, onda je to Most”, rekao je Petrov.

Osvrnuo se na optužbe Milanovića da su mostobran HDZ-a. “Besmislene su bilo kakve optužbe da smo mostobran, pozvali smo sve strane da se uključe u formiranje vlade, pa neka oni budu mostobran za to. Želimo sve strane u ovom političkom procestu. Najlakše optužiti, mi branimo bilokakve kriminalne radnje, ako je bilo koga strah kriminalnih radnji neka se uključi i neka sudjeluje”, rekao je Petrov. “Određeni pojedinci su prešli granice dobrog ukusa optužujući. Mi se time ne služimo i trebali bi se suzdržati od takvih komentara”, objasnio je Petrov.

“Isto smo rekli i za SDP i za HDZ. Neće im biti ugodno ako ne budu formirali vladu. Nećemo pogazit svoju riječ, ne strahujemo od novih izbora. Ja se ne mogu sjetiti svake svoje rečenice, ali vjerujem da im neće biti ugodno ako ne budu sudjelovali. Zajedničko sudjelovanje je jedini konstruktivan način. Ne borimo se za fotelje, dokazali smo da su nam na prvom mjestu reforme. I jedna i druga strana su se usuglasile. Dvadeset godina su se borili za fotelju i jedni i drugi, a sad optužuju nas”, nastavio je odgovarajući na pitanja novinara.

O nastavku pregovora rekao je da nastavljaju sa Domoljubnom koalicijom, ali i da ostavljaju otvorena vrata drugoj strani. “Nastavljamo razgovore sa Domoljubnom koalicijom, a očekujemo od druge strane da se pozitivno izjasne oko naša dva uvjeta. Iskomunicirali smo s njima sve, dali su javno odgovor na naše prijedloge, vjerujem da će još danas to biti stavljeno na web. Svi građani RH će moći vidjeti na što su se te koalicije obvezale”, ustvrdio je.

Dodao je da bi bili najsretniji kad bi to bila tripartitna vlada, a ukoliko je formiraju samo s jednom stranom, zanima ga način kako će se objasniti da se to ne provodi što su prihvatili. “Zahtjevali smo svo ovo vrijeme da mandatar bude nestranačka osoba i pritom ćemo ostati. Ako i bude dualan odnos, smatramo da je i u tom slučaju nestranačka osoba najbolja za to. Jasno ćemo znati koja je odgovornost obje vlade”, rekao je.

Novinari su ga podsjetili na predizborno javno potpisivanje da neće ulaziti u koaliciju ni s kim. “Koalicija je način da zajedno surađujete u svim resorima i da stranačka osoba bude mandatar. Ovdje se ne radi o tome nego o suradnji jer tražimo nestranačkog mandatara. Ne možemo biti krivi ako ijedna strana to odbije. Nećemo ni s jednom stranom u koaliciju. Slično nam se dogodilo i na lokalnim izborima, i tada smo rekli da nećemo ulaziti u koaliciju, rekli smo da ćemo podržati dobre prijedloge. Da smo htjeli te koalicije, ušli bi tada. Tada nam to nije bilo u interesu, pa nije ni sada. Most želi promjene”, objasnio je Petrov, a prenosi direktno.hr.

Na pitanje o retorici koja se pojavila jučer u javnom prostoru, a odnosi se na govor Zorana Milanovića, Petrov je rekao: “Ne podržavam bilo kakvu retoriku koja isključuje. Neprihvatljiv nam je način gdje se nekoga naziva fašistom i unaprijed naziva kriminalcima. To je opomena koji na takav način koriste političku retoriku”.

Novinari su ga upitali da prokomentira pismo u kojem se navodi Mostovo ‘sveto trojstvo’. “Nisam to vidio, ali se insinuira svašta u medijima. Ne mogu vjerovati da se to događa na hrvatskoj političkoj sceni. Bilo je puno prilika gdje su trebali reagirati puno jače, a to da neko ‘sveto trojstvo’ djeluje, ja želim reći da mi imamo ideju samo da se drugačije upravlja Hrvatskom. Ne bi nekome nametao mišljenje, to nije moj način. To je razlog zašto su ti ljudi prihvatili Most, u Mostu svi imamo jednaku odgovornost i funkcioniramo drugačije od svih drugih političkih stranaka. Za nas stvari nisu završene i nećemo dopustiti odugovlačenje”, kazao je Petrov.

Koje ćete resore tražiti, upitali su ga predstavnici medija. “Nismo o tome razgovarali niti s jednom stranom, to će se odvijati idućih dana, mislim da ćemo unutar tjedan dana sve znati, pa i mandatara. U Esplanadi smo jasno rekli da se treba usuglasiti oko mandatara. Mislimo da nije dobro da ga Most nametne, imat ćemo svoje prijedloge i očekujemo da će ih i drugi imati”, zaključio je Petrov.

You may also like

0 comments