Petrov: HSS-ova podrška neće zaustaviti Most

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u srijedu kako odluka Predsjedništva HSS-a da će njihovih pet zastupnika dati potpise  predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za budućeg mandatara Vlade ne mijenja odnos Mosta prema HDZ-u niti započete pregovore.

“Svatko ima mogućnost dati podršku iz Sabora Vladi HDZ-a i MOST-a, niti se to može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka”, napisao je Petrov na svom Facebook profilu.

Kazao je da su Mostu prije svega u interesu jamstva koja će pokazati da država može raditi u interesu građana i da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osjetljivija država. “To svi mogu podržati, uključujući i HSS, ali sigurno (predsjednik HSS-a) gospodin (Krešo) Beljak u tome neće zaustaviti Most”, ističe Petrov.

Beljak je u utorak izjavio kako je Predsjedništvo HSS-a donijelo odluku da će petero saborskih zastupnika HSS-a dati potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za budućeg mandatara Vlade, ne tražeći za HSS ništa. “To je praksa koja možda nije viđena kod nas, ali mi smo opozicijska stranka koja daje 100 dana vremena gospodinu Plenkoviću da pokuša stabilizirati hrvatsku Vladu, a nakon toga neće više imati podršku”, izjavio je Beljak nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Gordan Jandroković jutros je kazao kako ova odluka HSS-a ni na koji način neće poremetiti pregovore koje vode Most i HDZ. ”Želim naglasiti da je Most ključni strateški partner HDZ-a. Uvjeren sam da ćemo s njima formirati parlamentarnu većinu. Svi koji daju potporu vladi su dobrodošli”, kazao je Jandroković.

Iako je HSS najavio da će biti najžešća oporba i unatoč agresivnoj predizbornoj kampanji koju su vodili unutar Narodne koalicije potpisi će na kraju završiti na papiru Andreja Plenkovića.

Jandroković takav obrat ne želi komentirati. ”Neću ulaziti u motive zastupnika HSS-a, ali svaka potpora iznad 76 zastupnika će biti dobrodošla”, rekao je kazavši kako i pregovori s manjinama napreduju dobro.

”Nadam se da će biti okončani na zadovoljstvo svih”. Ponovio je hodogram pregovora s Mostom od kojeg se zasad ne odstupa. ”Prvo smo razgovarali o sedam točaka Mosta. Nakon toga idemo na programe i ustrojstvo, a kadrovi dolaze na kraju”.

Kandidat SDP-a za predsjednika stranke Orsta Miljenić objavio je da će njegovu kamapnju u unutarstranačkim izborima voditi ‘drug i prijatelj’ Boris Lalovac, ali je dao naslutiti da bi SDP na sljedeće izbore trebao izaći samostalno.

”Danas bih želio priopćiti da će moj prijatelj i moj drug Boris Lalovac voditi moju kampanju. Zajedno smo puno prošli i puno mi znači ne samo njegova podrška nego i to što se pridružio mojoj ekipi. To mi je čast i zadovoljstvo. To je jedna stvar koja mi daje da idem puno više i jače naprijed u ovom svemu”, kazao je Miljenić.

Komentirao je Miljenić i zaokret u politici HSS-a, odn. odluci Kreše Beljaka da stranka podrži Andreja Plenkovića i njegovu vladu. ”Svaka stranka radi za sebe. To je njihova interna stvar. Teško je shvatiti jesu li opozicija ili nisu, gdje sjede i gdje ne sjede, ali nitko nema pravo varati birače. To su naši birači, birači Narodne koalilcije. Mi ćemo biti opozicija i HDZ-u i njegovim starim i novim satelitima. Nećemo dopustiti da zemlja ide u smjeru da onaj tko ima novaca može sve, a onaj tko nema da ne može”, poručio je Miljenić.

Priznao je kako se koalicija s HSS-om nije pokazala kao dobra odluka te je najavio moguće promjene kada je u pitanju izlazak SDP-a na sljedeće izbore.

”Stvarno, ovo pokazuje da mi trebamo razmišljati s kim ići i da li ići u koaliciju. O tome se u stranci mora ozbiljno razgovarati. Ovo ruši povjerenje u politički sustav. Drugi nek se brinu o sebi. Nek’ rade što hoće, a mi ćemo raditi što mi hoćemo”, kazao je Miljenić.

You may also like

0 comments