Petrov: Brzo bismo mogli završiti pregovore s Domoljubnom koalicijom

Božo Petrov nakon konzultacija s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović branio je tezu da je HDZ prihvatio njihove prijedloge, za razliku od SDP-a, iako HDZ nije izrijekom pristao ni na tripartitnu vladu niti na nestranačkog premijera.

“SDP je odbio naše prijedloge i odlučili smo nastaviti daljnje razgovore s Domoljubnom koalicijom. Ukoliko to bude konstruktivno, s jedne i s druge strane, nadamo se da će to brzo završiti”, kazao je Petrov, dodajući da bi pregovori mogli završiti već “kroz tjedan do dva dana”. “Samo pitanje mandatara vlade bi se moglo dogoditi u idućih tjedan dana”, kazao je Petrov. Upitan zašto se Most odlučio preći na stranu Domoljubne koalicije, odgovara: “Mi nismo na strani ni jedne koalicije, već na svojoj strni, nastavljamo razgovore s onima, koji su prihvatili naše prijedloge”.

Na potpitanje o činjenici da HDZ nije izrijekom podržo ni prijedlog tripartitne vlade, niti nestranačkog premijera, Petrov odgovara: “Sad, ne znam koji ste dio gledali, ali oni potvrđuju mogućnost da se razgovara o nestranačkom premijeru na kojem inzistiramo, a pozivaju i lijevu koaliciju da se razgovara po principu stručnosti”. Naveo je i da Most “ostavlja otvorena vrata” SDP-u te da su “oni su ti kojii mogu odbiti ili ne”. Nije htio reći ništa o mogućem kandidatu za premijera. “To ćemo vidjeti – nije stvar imamo li mi ili nemamo ime, ne bi bilo ozbiljno da izlazimo u javnost. Ima vremena sljedeći tjedan”, kazao je.

Cilj je nestranački mandatar i Petrov ne vidi zašto bi se od toga odustalo. Upitan je znači li da u budućj vlasti neće biti Mostovaca, s obzirom da se inzistira na vladi stručnjaka, Petrov kaže: “Nije stvar da neće biti nitko iz Mosta, moraju biti nestranačke osobe, a nakon toga će se vidjeti”. Upitan ima li ta nestranačka osoba, koja niti nije izašla na izbore, legitimitet da vodi vladu, Petrov odgovara: “Na parlamentarnim izborima nije se birao premijer već zastupnici. Oni kad imaju 76 glasova, mogu predložiti bilo koje me, to je prepušteno tim zastupnicima”. Na pitanje o tome tko je dovoljno stručan da bude premijer i kakve to kvalifikacije ta nestranačka osoba mora imati, Petrov ne odgovara: “To ćemo vidjeti poslije”.

You may also like

0 comments