Petrol uskoro ide u podjelu dionica

Temeljni kapital ostaje isti

Na temelju zaključaka usvojenih na 34. skupštini dioničara Petrola, Uprava Petrola dd, Ljubljana će provesti korporativnu akciju podjelom dionice PETG bez nominalne vrijednosti. 1 dionica PETG-a podijelit će se na 20 dionica PETG-a, čime će se ukupan broj dionica PETG-a povećati na 41.726.020 sa sadašnjih 2.086.301, dok će temeljni kapital od 52.240.977,04 eura ostati isti.

Korporativna akcija će se provesti na računima onih imatelja dionica PETG-a koji će biti imatelji tih dionica u središnjem registru informacijskog sustava zaključno s 28. listopada 2022. Korporativna akcija će se provesti 1. studenog 2022. koji je državni praznik ; stoga se taj dan neće trgovati. 26. listopada 2022. bit će zadnji dan kada će se trgovanje dionicama PETG-a i namira poslova provoditi potpuno isto kao i do sada. Dana 27. i 28. listopada 2022. dionicama PETG-a trgovat će se bez promjene, ali će se svi poslovi sklopljeni tijekom ta dva dana namirivati uzimajući u obzir split ratio.

To znači da će javno prikazana cijena, nalozi i poslovi biti isti, ali se poslovi neće namirivati onako kako su sklopljeni i javno prikazani – cijena po dionici i količina dionica automatski će se prilagoditi u skladu s podjelom dionica u omjeru 1:20. omjer. To ni na koji način neće utjecati na ekonomski sadržaj sklopljenih poslova jer će se isti udio u temeljnom kapitalu izdavatelja razmjenjivati po istoj kupoprodajnoj cijeni. Od uključivo 2. studenog 2022. godine trgovanje i namira poslova odvijat će se po novom režimu, što znači da će se obujam dionica na tržištu povećati na 41.726.020, a njihova cijena će se smanjiti, odnosno dijeliti s 20. Ljubljanska burza će izbrisati sve naloge unesene prije tog datuma, što znači da će knjiga naloga za dionice PETG-a biti prazna na početku trgovinskog dana 2. studenog 2022.

Podjela dionica PETG-a će se za imatelje dionica izvršiti automatski putem KDD d.o.o. u središnjem registru vrijednosnih papira. Imatelji dionica PETG-a neće morati ništa platiti za dionice dobivene temeljem podjele dionica PETG-a. Troškovi podjele dionica PETG-a neće se naplatiti vlasnicima dionica PETG-a. Sama podjela dionica nema poreznih implikacija, jer se radi o korporativnoj akciji u kojoj se vrijednost imovine u obliku dionica PETG-a ne mijenja, piše SEEbiz.

You may also like