Petrokemija potpisala ugovor s HBOR-om za vraćanje dugova

Kutinska Petrokemija izvijestila je u četvrtak kako je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala ugovor o kreditu vrijednom 200 milijuna kuna, za što je suglasnost i državno jamstvo dobila na prošlotjednoj sjednici Vlade.

“Nastavno na Odluku Vlade RH o davanju suglasnosti društvu Petrokemija d.d. za kreditno zaduženje u visini 200 milijuna kuna, Petrokemija i HBOR potpisali su ugovor o kreditu. Kredit će biti korišten za provedbe restrukturiranja i financijske konsolidacije društva sukladno odlukama Vlade RH”, stoji u kratkoj obavijesti kutinske tvornice gnojiva.

Dijelom sredstava iz tog kredita Petrokemija bi trebala pokriti dugovanja koja ima prema Ini i Prvom plinarskom društvu (PPD), svojim dobavljačima plina, glavnog energenta za proizvodnju.

Vlada u tehničkom mandatu na svojoj je sjednici 31. kolovoza dala je suglasnost i državno jamstvo Petrokemiji za ovo zaduženje, a ministar financija Zdravko Marić tom je prilikom istaknuo da financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja.

Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina. Time će se, prema riječima ministra financija, otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje.

Rekao je i da se državnim jamstvom kutinskoj tvrtki omogućava financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava, s obzirom da se prošli put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.

You may also like

0 comments