Petrokemija objavila i trećeg dobavljača plina

Kutinska Petrokemija objavila je u utorak da uz postojeće dobavljače plina – Inu i Prvo plinarsko društvo (PPD), ima i novog dobavljača plina – Hrvatsku elektroprivredu (HEP).
“Uz postojeće dobavljače prirodnog plina Inu i Prvo plinarsko društvo, Petrokemija ima novog dobavljača plina – Hrvatsku elektroprivredu koja će isporučivati dio potrebnih količina plina u idućem razdoblju”, priopćeno je iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

Inače, ta je kutinska tvrtka sredinom siječnja imala probleme s opskrbom plinom, jer joj je Ina, zbog neplaćenih isporuka prirodnog plina i neispunjavanja financijskih odredbi ugovora o kupoprodaji plina, na desetak dana obustavila isporuku plina.

Ina je isporuku plina Peterokemiji obustavila 18. siječnja i prekid je trajao do 29. siječnja, a u tom je razdoblju kutinska tvrtka preuzimala ukupne količine od samo jednog dobavljača – PPD-a, nije bilo zastoja u proizvodnji i svi su pogoni radili.

Problemi s opskrbom Petrokemije plinom u drugoj su polovici siječnja bili tema i sastanka u Vladi s Upravom i Nadzornim odborom tvrtke, a premijer Andrej Plenković je kazao da se nastavlja proces dokapitalizacije te da je ključno da svi akteri sudjeluju do kraja i da se nađe dugoročno održivo rješenje.

Naime, dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije kutinske Petrokemije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva sredinom prošlog tjedna, 14. veljače uputili su otvoreno pismo premijeru Plenkoviću u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.

Ministar državne imovine Goran Marić jučer je na konferenciji za novinare poručio da proces dokapitalizacije Petrokemije nije dovršen, nije ni prekinut niti je propao te je izrazio uvjerenje da će proces uspjeti i da će u idućim tjednima biti poznat model dokapitalizacije i tko će sve biti sudionici.

“Vlada će učiniti sve moguće da spasi proizvodnju u Petrokemiji. Kada je riječ o tako velikom i vrijednom poslovnom subjektu, uvijek treba naći prostora za rješenje”, rekao je Marić, koji nije konkretno odgovorio hoće li država otpisati dio dugovanja te kompanije, što navodno traže investitori kao uvjet za dokapitalizaciju.

Petrokemija je danas objavila i financijsko izvješće za prošlu godinu koju je završila s gubitkom od 146,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na godinu ranije kada je gubitak iznosio 87,3 milijuna kuna.

Iz kutinske su kompanije pritom istaknuli kako se polovica gubitka odnosi na povećanu cijenu prirodnog plina i “ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj”.

Ukupni su prihodi Petrokemije lani iznosili 1,99 milijardi kuna, što je 3,3 posto više nego 2016. godine, dok su brže rasli ukupni rashodi, za 6,1 posto, na 2,1 milijardu kuna.

U izvješću se i uprava tvrtke osvrće na dokapitalizaciju koja bi, kako navode, trebala stvoriti preduvjete za uravnotežen model financiranja modernizacije postrojenja i ulaganja u veću učinkovitosti svih procesa u društvu.

“U izvještajnom razdoblju provedena je opsežna dubinska analiza poslovanja od strane više zainteresiranih investitora, prikupljene su ponude potencijalnih investitora, a u vrijeme objave ovih izvješća u tijeku su pregovori većinskog vlasnika i potencijalnih investitora u pogledu konačnog utvrđivanja međusobnih obveza te sadržaja međuvlasničkog ugovora kojim bi se definirao budući model poslovanja Petrokemije. Nakon završetka postupka privatizacije društva, očekuje se da bi država (odnosno CERP), ostala u poziciji jednog od dioničara, ali bez dominantne pozicije u strukturi vlasništva i upravljačkih prava”, navodi se uz ostalo u financijskom izvješću Petrokemije.

You may also like