Petrokemija i HEP u zajedničkom projektu energetske učinkovitosti

Petrokemija i HEP-ESCO potpisali su ugovor o izvedbi projekta energetske učinkovitosti “Modernizacija sustava elektromotornih pogona na postrojenjima Vode-2, Energana i Crpna stanica Pakra i modernizacija dijela sustava vanjske rasvjete”, izvijestili su u četvrtak iz Petrokemije.

Tim investicijama postići će se uštede na električnoj energiji od oko 3,4 GWh godišnje, uz isplativost investicije u roku od dvije godine, navodi se u priopćenju. Proizvodni kompleks Petrokemije je intenzivan energetski kompleks konstruiran i građen tijekom 1960-ih, odnosno 1980-ih kada ušteda energije nije bila primarni cilj projektanata energetskih i proizvodnih postrojenja zbog vrlo jeftinih i lako dostupnih energenata.

Napredak tehnologije od vremena izgradnje i rekonstrukcije omogućuje modernizaciju pojedinih sustava s ciljem naprednog vođenja procesa uz uštedu energije. Kako bi se bolje gospodarilo energijom te poboljšala energetska učinkovitost radnih strojeva, a ujedno smanjili troškovi za energente, Petrokemija je tijekom 2015. uvela standard za sustav gospodarenja energijom ISO 50001.

Tim je standardom, kako se navodi, propisano kontinuirano praćenje i analiza potrošnje energije te provedba mjera energetske učinkovitosti zbog čega se pristupilo izvedbi projekta s HEP ESCO-om koji ima iskustva u tom području. HEP ESCO će, kako se navodi u priopćenju, projekt financirati i voditi pri čemu će se investicija vraćati od ostvarenih ušteda.

You may also like

0 comments