Petranović: Neki uhljebi nikada ne odlete

Politička sapunica oko sastavljanja nove vlade završit će prema dva moguća scenarija. Jedan je da ćemo imati političku revoluciju i prvu stvarnu promjenu otkad je hrvatske države, a drugi da će nam prodati kozmetičke reforme i provesti samo onu klasičnu; jednim korakom naprijed, a dva nazad reformu.

Ono što se svi hrvatski građani koji zagovaraju pošteni rad nadaju je da će MOST uspjeti natjerati jednu od dvije velike koalicije da počne s istrebljivanjem toliko često spominjanih uhljeba. Koliko tih uhljeba zapravo ima, nitko ne može, odnosno ne smije reći jer ih svaka politička stranka ima na pretek. Tko su sve ti uhljebi i ta rak rana koja koči razvoj našeg gospodarstva, našeg društva i naše mladeži?

Osim dobro znanih zamjenika, pomoćnika i savjetnika raznih načelnika općina, fiktivnih udruga i nepotrebnih agencija, uhljeba ima u mnogo više grana društva nego što se to govori. Uhljeb je svaki onaj mladi lav kojeg je stranka koja ima lokalnu vlast postavila u školski odbor osnovne škole kao vanjskog člana, iako s tom školom nema apsolutno ništa, niti poznaje rad i zaposlenike te odgojno-obrazovne ustanove.

Taj mladi uhljeb postavljen je na tu poziciju kako bi kontrolirao ili sabotirao direktora odnosno ravnatelja (također postavljenog političko-uhljebskim putem) i tako pekao zanat da postane tajnik mladeži svoje stranke, a kasnije bude uhljebljen na neku drugu izmišljenu poziciju.
Uhljeb je svaki onaj mladić zaposlen na fakultetu za kojeg je taj fakultet izmislio poseban kolegij kako bi mogao predavati svoj trojici polaznika tog kolegija. On je, naravno, zaposlen političkim putem, odnosno dizanjem ruku politički postavljenih profesora-uhljeba na tom fakultetu.

Uhljeb je svaki onaj student politologije čija je profesija proučavanje politike, a glavni je protagonist mladeži određene stranke i zadužen za ispiranje drugih mladih mozgova i pronalaženje potencijalnih ambicioznih mladih za uhljebljivanje. Hrvatska ima studij za stvaranje uhljeba, gdje se uči mahanje zastavicama svojih stranaka kako bi se pripremilo mlade uhljebe za zahtjevna zanimanja tajnika, zamjenika, pomoćnika, savjetnika, stručnjaka za nepostojeće znanosti… MOST zagovara istrebljivanje uhljeba u javnoj upravi, ali ne govori o uhljebima u državnim službama. Svaki onaj mladi policijski službenik koji je ubačen na policijsku akademiju jer mu je majka predsjednica jednog od tisuću vrsta sudova, a žestoki pobornik političke opcije na vlasti.

Javna je tajna da je MUP za vrijeme HDZ-a na policijsku akademiju primio 70 posto „svojih“ uhljeba i uhljebio ih na neotpustiva mjesta čuvara reda i mira naše zemlje. Nakon toga, SDP-ova vlada je vratila HDZ-u micanjem ljudi s čelnih mjesta Policijske akademije i zapošljavanjem nekoliko generacija mladih policajaca, doživotnih glasača SDP-a. Potpuno je nebitno što su neki policajci zaposleni iako su puni psiho-fizičkih mana jer oni su ipak politički podobni uhljebi. Osim navedenih, uhljeb je svaki onaj član sindikata koji brani nerad, uhljebljeništvo i podobnost, a kozmetički se zalaže za „prava radnika“.

Nakon zahuktavanja pregovora oko sastavljanja nove vlade i kad se vidjelo da MOST ima dobre namjere (kako god one na kraju završile), počele su se tresti razne preplaćene, uhljebljene, lijene i zastrašene stražnjice. Javio se tako Hrvatski helsinški odbor s nekoliko točaka zamjerki prema reformama MOSTA. Naravno, zasmetale su im sve točke koje se tiču suočavanja s problemom uhljeba. U ponovnom, sad već prozirnom paketu „štićenja ljudskih prava“ zapravo su otkrili pravo lice i skinuli svoje maske. U očitoj suradnji s tisućama uhljebljenih, izmislili su brigu i strah da će nova vlada oduzeti prava jadnih ljudi. Osim brige za ljudska prava pojedinaca i prava radnika (zapravo prava prekobrojnih sindikalnih glavešina), zabrinuli su se za status umirovljenika, privatizaciju zdravstva, decentralizaciju i sudstvo.

Drugim riječima, brinu ih sva ona područja koja moraju proči bolne reforme bez ustupaka, ili nam država nikada neće profunkcionirati. Ako zarađujemo 100, a trošimo 120 milijardi, rezovi su nužni i moramo ih pretrpjeti. Ako najviše trošimo na zdravstvo i mirovine, zdravstvo se mora privatizirati (nekim stručnim modelima), a mirovine se na neki način moraju mijenjati. Svatko mora snositi svoj teret krize, a HHO se brine jer zna da će najveći teret podnijeti uhljebi.
Na koncu, Hrvatsku iz krize neće izvući otpuštanje nekoliko tisuća uhljeba, ali će to imati ogroman utjecaj na budućnost i funkciniranje institucija i cjelokupnog društva, donosi Prigorski.hr.

Uhljebi su tu da koče prave promjene i zagovaraju one kozmetičke. One, koje obogaćuju i omogućuju napredak politički podobnima, a sve ostale ostavljaju na mjestu. Nepodržavanje decentralizacije i reforme pravosuđa jednako je napadu na državu iz razloga što se ne dozvoljava njen napredak i boljitak. Pravosuđe koje iz dana u dan baca ljagu na državu, štiteći zločince, a osuđujući malog čovjeka može braniti samo netko tko zaista nema u cilju napredak naše države i njenog društva. HHO je samo jedna u nizu organizacija koja se sad brine da će se zaista dogoditi politička revolucija i da ćemo se zauvijek riješiti metastaza koje koče napredak i dostojan život. Život u kojem mladim ljudima neće biti cilj preko političkih stranaka uhljebiti se na, za državu nepotreban posao, već će raditi za dobrobit društva i sebe samih korisnim i prije svega poštenim radom. MOST drži ključeve kojima uhljebe može zaključati u ropotarnici povijesti, a otključati vrata neke nove ere hrvatske države. Hoće li ispasti junaci, amateri ili prevaranti, vidjet ćemo uskoro…

*Autor je Eduard Petranović.

You may also like