Home Geopolitika Petraeus vidi zabrinjavajuće elemente u nuklearnom sporazumu s Iranom

Petraeus vidi zabrinjavajuće elemente u nuklearnom sporazumu s Iranom

by admin

Globalni sporazum o obuzdavanju nuklearnih ambicija Irana sadrži elemente koji izazivaju “veliku zabrinutost”, rekao je u subotu umirovljeni američki general David Petraeus koji slovi kao jedan od najizglednijih kandidata za poziciju državnog tajnika u vladi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sporazum je stupio na snagu u siječnju, nakon godina međunarodnih nastojanja. Njime se poziva Teheran da obuzda svoj kontroverzni nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija koj su mu nametnuli SAD i druge države.

Iran odbacuje tvrdnje da želi razviti nuklearno oružje.

“Postoje neke loše strane koje bi nas trebale jako zabrinuti”, rekao je Petraeus komentirajući taj sporazum tijekom sigurnosnog foruma u Bahreinu. Naglasio je da on traje 10-15 godina i da njime Iran dobiva pristup desecima milijardi dolara vrijednoj ranije zamrznutoj imovini.

Trump je tijekom predsjedničke kampanje obećao da će poništiti sporazum s Iranom kad stupi na vlast, nazivajući ga “najgorim dogovorom koji je ikada ispregovaran”.

Unatoč Petraeusovoj rezerviranosti, taj bivši general je istaknuo i da “postoje neki pozitivni elementi”, jer je njime zaustavljen put Irana prema nuklearnom oružju.

Saudijska Arabija i njezine sunitske saveznice se boje da bi nuklearni dogovor s Iranom mogao voditi do regionalnog jačanja dominantno šijitskog Irana koji u sukobima u Siriji i Jemenu podržava njima suprotne strane.

Petraeus je vodio američke trupe u Iraku između 2006. i 2008. godine, a od 2010. je bio zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva u Bahreinu, te snaga NATO saveza u Afganistanu. Nakon toga je otišao u vojnu mirovinu i postao direktor američke obavještajne agencije CIA-e.

Tu poziciju je napustio krajem 2012. nakon što je pokrenuta istraga protiv njega zbog davanja tajnih informacija svojoj ljubavnici i autorici njegove biografije Pauli Broadwell. Priznao je krivnju, te je optužen za nemar pri upravljanju tajnim podacima.

(Agencija)

Related Posts