Petir. Za nepravilnosti u ARKOD-u kriv bivši ministar Jakovina

Europarlamentarka i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir danas je priopćenjem napala Tihomira Jakovinu, ministra poljoprivrede iz pretprošle Vlade, zbog upisivanja zemljišta u ARKOD, sustav kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, bez znanja vlasnika.

“Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj otkrili su da im je bez njihova znanja zemljište upisano u ARKOD, na temelju čega su oni koji su se umjesto njih upisali ostvarivali pravo na potporu koje im ustvari nije pripadalo. Omogućeno je to Pravilnikom koji je stupio na snagu za vrijeme ministra Tihomira Jakovine koji je nakon što je afera otkrivena u javnosti, izjavio da je svoju odluku temeljio na Uredbi EU”, navodi se u priopćenju Marijane Petir.

“Niti u jednoj od Uredbi EU ne postoji odredba prema kojoj bi bilo dopušteno ostvarivati neko pravo nauštrb vlasnika poljoprivrednog zemljišta ako ne postoji valjani međusobni ugovor o korištenju toga zemljišta. Također, zahtijeva se jasna identifikacija korisnika prava na izravna plaćanja i jasna identifikacija poljoprivrednog zemljišta na kojem se to pravo ostvaruje. Način utvrđivanja „prava“ na raspolaganje zemljištem za upis u ARKOD prema sustavu koji je uveo bivši ministar Jakovina pred javnim bilježnikom u prisustvu (dva) svjedoka, klasični je primjer otimanja zemljišta i prava na potpore koje pripadaju stvarnom vlasniku ili stvarnom korisniku poljoprivrednog zemljišta”, kaže Petir u priopćenju koje prenosi Večernji list.

Petir ističe kako specifične probleme vezane uz utvrđivanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj koje je danas u vlasništvu države treba riješiti izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu i uređenjem prava zemljišnih zajednica, a ne donošenjem Pravilnika koji dovodi u pitanje poštivanje Ustava i Zakona.

You may also like

0 comments