Petir: Ulaganja u zaštićenja područja stvorila 4.5 milijuna radnih mjesta

Ulaganja u zaštićena područja osigurala su 4,5 milijuna radnih mjesta u EU, istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, u raspravi u Europskom parlamentu u Strasbourgu o reviziji europske strategije o bioraznolikosti, priopćeno je u utorak iz ureda zastupnice Petir. Europski parlament raspravljao je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o strategiji Europske unije o bioraznolikosti, točnije o njezinoj srednjoročnoj reviziji.

Biološka raznolikost je od izuzetne važnosti budući da je čini jedinstven spoj ekosustava, staništa i vrsta na Zemlji o kojima je čovjek izuzetno ovisan. Da smanjivanje bioraznolikosti predstavlja velik gubitak za prirodu, ali i cijelo čovječanstvo, kao i nacionalna gospodarstva i globalnu ekonomiju, svjesna je i Petir, zamjenica člana u parlamentarnom Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Petir se stoga uključila u raspravu pohvalivši dosadašnje rezultate koji su postignuti u očuvanju bioraznolikosti. Istaknula je pritom kako je izvješće Europske komisije o ekonomskim koristima od europske mreže zaštićenih područja Natura 2000 pokazalo da je postignut uspjeh u očuvanju prekrasnih vrsta na rubu izumiranja. Osim toga, kako je istaknula Petir, zahvaljujući ulaganjima u zaštićena područja osigurano je izravno zapošljavanje oko 4,5 milijuna ljudi u EU, kaže se u priopćenju.

Petir se osvrnula i na pitanje treba li se uopće pitanje smanjenja bioraznolikosti smatrati problemom te naglasila kako je prema istraživanju Eurobarometra iz rujna 2015. godine preko 80 posto Europljana zabrinuto zbog smanjivanja biološke raznolikosti. “Devedeset i osam posto građana EU-a živi unutar 20 km od nekog Natura 2000 područja. Građani trebaju i žele pristup očuvanoj, zdravoj prirodi i zelenilu u blizini svojih domova”, istaknula je Petir te dodala kako zaštita prirode ne smije predstavljati prepreku za lokalno stanovništvo i njihove aktivnosti, već je potrebno postići ravnotežu.

NATURA 2000 je ekološka mreža Europske unije koja obuhvaća područja važna za očuvanje ugroženih vrsta biljaka i životinja i stanišnih tipova, s osnovnim ciljem zaštite bioraznolikosti za buduće naraštaje. I Hrvatska je dio te ekološke mreže EU-a, čak štoviše, kako je istaknula Petir u svom govoru, po pokrivenosti kopnenog područja mrežom Natura 2000 u samom je europskom vrhu. “Naš očuvani okoliš vidim kao stratešku prednost na kojoj treba bazirati razvoj vodeći računa o poljoprivredi i šumarstvu te o svima onima koji se tim djelatnostima bave i doprinose očuvanju bioraznolikosti u Europi”, zaključila je Petir.

You may also like

0 comments