Petir: Makedoniji treba stabilna vlada a izbori su uspješno provedeni

Makedonija je uspješno provela izbore koji su se održali u demokratskom i mirnom ozračju bez uočenih nepravilnosti, što je potvrdio i OSCE/ODIHR kao i institucije EU, ocijenila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na sjednici Izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Makedonija u četvrtak u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Petir, koja je predsjednica neformalne skupine prijateljstva s Makedonijom, je izrazila i zabrinutost pritiscima koji se ovih dana stvaraju na makedonsku Državnu izbornu komisiju, a kojima se traži revizija rezultata parlamentarnih izbora održanih u toj zemlji prošle nedjelje.

O rezultatima i implikacijama nedjeljnih parlamentarnih izbora u Makedoniji te daljnjem tijeku makedonskog puta prema europskim integracijama na sjednici Izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Makedonija govorili su veleposlanik i šef misije Republike Makedonije pri EU Andrej Lepavcov, voditelj odjela za Makedoniju pri Glavnoj upravi Europske komisije za proširenje i politiku susjedstva David Cullen te zastupnik Ivo Vajgl, izvjestitelj za Makedoniju Europskog parlamenta.

Svi su se govornici složili kako su ovi parlamentarni izbori ključna točka za Makedoniju budući da je zemlja u posljednje dvije godine bila suočena s dubokom političkom krizom koja se odrazila na sve aspekte života. Petir je u više navrata slijedom događanja izbora apelirala na sve političke aktere u Makedoniji da omoguće kompetitivne, poštene i demokratske izbore te je izrazila nadu da će sve političke opcije prihvatiti rezultate izbore i da se neće dogoditi da oporba opet bojkotira rad Parlamenta jer bi to bio poraz demokracije.

“Makedoniji treba snažna i stabilna Vlada kako bi zemlja izašla iz ove krize. Makedoniji treba Vlada koja će nastaviti s provođenjem reformi nužnih za bolji život svih stanovnika Makedonije a posebice mladih ljudi“, rekla je Petir. Dodala je da je važno da Makedonija i dalje ostane na visokom mjestu u Europi po privlačenju stranih investicija i gospodarskom rastu te da se u potpunosti posveti svom euroatlanskom putu a preduvjet za to je stabilna politička situacija.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima, na kojima je inzistirala oporba, a koji su uslijedili nakon dvije godine političke krize, do sada vladajuća stranka VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, a SDSM 49.  Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, kao i članovi promatračke misije delegacije Europskog parlamenta, ocijenili su održane izbore poštenima i demokratskima. Po objavi prvih neslužbenih, i veoma tijesnih rezultata, obje najveće makedonske stranke objavile su izbornu pobjedu. Prebrojavanjem glasova u 100 posto biračkih mjesta pokazalo je razliku od dva mandata u korist VMRO-DPMNE, a oporba je potom uložila žalbe na regularnost izbornog postupka.

(Agencija)

You may also like

0 comments