Petir: Jakovina pogoduje velikim kompanijama na račun OPG-ova

Zastupnica u Europskom parlamentu, HSS-ova članica Marijana Petir, u petak je u Slavonskom Brodu oštro prozvala ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, rekavši da je nesposoban u vođenju poljoprivrede, i da u programu ruaralnog razvoja troši sredstva EU tako da pogodije velikim tvrtkama, umjesto da podupire obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Ministar Jakovina jedan je od najnesposobnijih ministara kojeg je moderna Hrvatska imala, a pokriva najvažniji resor u Hrvatskoj, poljoprivredu i proizvodnju hrane te ruralnom razvoju, rekla je Petir na konferenciji za novinare u prostorima HSS-a Brodsko-posavskome županije. Ocijenila je da je Jakovinu “baš briga za poljoprivredu i selo, pa je zbog toga napravio vrlo loš program ruralnog razvoja koji mu je pet puta bio vraćen na doradu”. Zbog ministrove nesposobnosti prošle je godine hrvatsko selo ostalo bez 50 milijuna eura, naglasila je Petir.

Proteklog tjedna, dodala je, “vrlo ponosno objavljena je informacija kako su tri kćeri firme jedne od najvećih hrvatskih tvrtki dobile visoke iznose sredstava iz mjera 4.1 i 4.2. Naravno da nitko nema ništa protiv toga da, ako netko ima dobar projekt, taj dobar projekt bude podržan, jer i veliki i mali zapošljavaju ljude. No, mi smo protiv toga da se novcem EU iz programa ruralnog razvoja, koji je namijenjen obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, financira SDP-ova kampanja i kupuju glasovi za nesposobnog ministra”, rekla je europarlamentarka Petir.

Istaknula je kako nije normalno da se u prvoj od sedam godina trajanja projekta, potroši 50 posto sedmogodišnjeg iznosa na jednu mjeru. Petir je izrazila sumnju da ovakav način dodjele sredstava nije u skladu s pravilima EU, te da će Hrvatska zbog svega na kraju trpiti financijsku štetu. HSS-ova europarlamentarka je s konferencije za novinare pozvala birače da glasuju za Davora Vlaovića, predsjednika HSS-a Brodsko-posavske županije koji je kandidat na listi HDZ-ove Domoljubne koalicije u 5. izbornoj jedinici, i da mu daju svoj preferencijalni glas.

You may also like