Peter Szijarto traži da Milanović prestene vrijeđati Mađarsku

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovno je u subotu pozvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića da prestane vrijeđati Mađarsku i Mađare te ga upozorio da bi trebao biti mnogo skromniji budući mu je za jedan dan propao imigracijski sustav, prenosi mađarska novinska agencija MTI priopćenje ministarstva vanjskih poslova.

Milanović je u petak u razgovoru za srbijansku televiziju RTS rekao kako Mađarska gradi zid “prema barbarima”, jer “Orban i društvo barbarima doživljavaju Arape” te da bi Hrvatska mogla zaustaviti ulazak Srbije u EU, ali da ona to ne želi.

Hrvatski premijer Milanović nastavlja vrijeđati Mađarsku i Mađare već dva tjedna mada “bi imao razloga za skromnost” budući se hrvatski imigracijski sustav srušio za jedan dan, reklo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova. Razlika između hrvatske i mađarske vlade postala je jasna u zadnja dva tjedna, kaže ministarstvo.

Umjesto da registrira migrante i brine se za njih, Hrvatska ih masovno transportira u Mađarsku, ucjenjuje Srbiju i upućuje Mađarskoj besmislene optužbe, reklo je ministarstvo. Za razliku od toga, kaže mađarsko ministarstvo, Mađarska poštuje sve europske propise, pobrinula se za više od 240.000 migranata ove godine i registrirala većinu njih.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u subotu mađarskom predsjedniku Janošu Aderu da Mađarska mora poštivati ljudska prava izbjeglica. Dvojica čelnika sastala su se na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a. Budimpešta je izložena kritikama zbog odnosa prema izbjeglicama, od kojih velik broj stiže iz Sirije koji kroz Mađarsku pokušavaju ući u EU.

Ta je zemlja podigla ogradu na svojim južnim granicama kako bi zaustavila priljev izbjeglica. Ban je Aderu rekao “da razumije teškoće s kojima se Mađarska suočava”, priopćio je Banov glasnogovornik nakon sastanka. “Ipak, glavni tajnik je naglasio predsjedniku kako je važno poštivati dostojanstvo i ljudska prava u rješavanju tog pitanja”, dodaje se u priopćenju.

You may also like