Pet ponuda za kompleks Kupari

Produljeni rok za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog-razvojnog projekta Kupari istječe u petak, 9. listopada, a do sada je otkupljeno pet ponudbenih dokumentacija, doznaje se u srijedu iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

DUUDI je javni poziv za obvezujuće ponude za Kupare objavio 23. svibnja s prvobitnim rokom za dostavu ponuda do 25. kolovoza, ali je na traženje potencijalnih investitora i s obzirom na kompleksnost potrebne dokumentacije rok produljen za 45 dana odnosno do 9. listopada do 16 sati. Otkupljeno je, kako kažu iz DUUDI-ja, pet ponudbenih dokumentacija odnosno jedna više u odnosu na informacije s kraja kolovoza, pri čemu se nije moglo doznati tko su otkupitelji, kao niti je li već stigla koja ponuda.

Ako netko otkupi ponudbenu dokumentaciju ne znači da će ili da mora dostaviti i ponudu, a neki od zainteresiranih investitora nakon objave poziva za obvezujući krug u svibnju su napominjali da moraju otkupiti tu dokumentaciju da bi uopće vidjeli detaljne uvjete. Obvezujući krug s rokovima za ponude za Kupare čekao se dugo, oko 15 mjeseci, a što je objašnjeno opsežnim pripremama dokumentacije, usklađivanjima koncesijskih razdoblja i drugih elemenata važnih za realizaciju tog projekta.

Naime, još u veljači prošle godine završen je poziv za neobvezujuće ponude u kojem je interes iskazalo šest potencijalnih investitora. Neobvezujuće su ponude predali kompanija Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz hotelske grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (također navodno s ruskim kapitalom).

Prema javnom pozivu za obvezujuće ponude, pravo na realizaciju izgradnje turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I u općini Župa dubrovačka steći će najpovoljniji ponuditelj i to osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand te dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina.

Projekt Kupari I trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela sa četiri i pet zvjezdica s do 1.500 kreveta, uz obvezu uklanjanja postojećih devastiranih objekata – hotela Kupari, Pelegrin, Goričina I i II s pratećim objektima. Hotel Grand predao bi se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu na 99 godina, kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za njegovu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju.Okvirna investicija u Kupare I procjenjuje se na sto milijuna eura. Kupari su bivši turističko-vojni kompleks koji je u Domovinskom ratu 1990-ih i nebrigom nakon njega potpuno devastiran.

You may also like