Pet osoba je uhićeno zbog pripreme napada

Pet osoba, među kojima petnaestogodišnjak, optuženo je u četvrtak u Sydneyju za “udruživanje radi organiziranja terorističkog napada” na vladinu zgradu. Petnaest osoba je uhićeno u prosincu 2014. u Australiji u okviru protuterorističke istrage o planiranju napada. U četvrtak ujutro dvadesetogodišnjak i tinejdžer su uhićeni u svom domu i optuženi, priopćila je policija. Slične optužnice podignute su i protiv još troje pritvorenih osumnjičenika u dobi od 21 i 22 godine.

Uhićenja koja su se dogodila u četvrtak povezana su s informacijama prikupljenim u akciji u prosincu 2014. “Iz dokumenata zaplijenjenih u prosincu 2014. u Sydneyju jasno se vidi da je trebala biti napadnuta vladina zgrada”, rekao je visoki dužnosnik savezne policije Michael Phelan. Ova uhićenja su dio operacije Appleby, opširne istrage o osobama za koje se sumnja da su umiješane u planiranje i izvođenje terorističkih napada u Australiji, u putovanje u Siriju i u Irak te u financiranje terorističkih organizacija.

Canberra je zabrinuta zbog mogućnosti napada pojedinaca koji djeluju pod utjecajem organizacija kao što je skupina Islamska država (IS) koja je zauzela velik dio Sirije i Iraka. Phelan je rekao kako ne može potvrditi da je pet osoba optuženih u četvrtak djelovalo po nalogu IS-a, premda su bili pod utjecajem džihadista iz inozemstva. Australija je prije više od godinu dana pojačala stupanj antiterorističke pripravnosti, donijela novi zakon na polju sigurnosti i izvela niz protuterorističkih akcija.

You may also like