Nidaa Tounes, prije godinu dana veliki pobjednik na izborima u Tunisu i najjača stranka u toj zemlji, i službeno se raspala. Koalicijska vlada je još na okupu, ali su se odnosi moći promijenili.

Među različitim krilima stranke Nidaa Tounes odavno su prisutne nesuglasice. Stranka se sada konačno i raspala i to godinu dana nakon što je pobijedila na parlamentarnim i predsjedničkim izborima i točno pet godina nakon što je 14. 1. 2011. godine s vlasti svrgnut diktator Ben Ali. Stranku je 2012. godine osnovao aktualni predsjednik države Beji Caid Essebsi. Konzervativno-građanska stranka je trebala biti protuteža tadašnjoj dominirajućoj islamističkoj stranci Ennahdha. U predizbornoj kampanji 2014. godine dvije velike stranke u Tunisu bile su neprijatelji, a nakon izbora su s još dvije stranke napravile savez iz interesa. Nidaa Tounes je time izgubio političkog protivnika i svoju najvažniju predizbornu temu. Interna neslaganja o smjeru kojim stranka treba ići od tada su bila još jasnija. Kritičari devedesetogodišnjem predsjedniku Essebsiju predbacuju da je sina Hafedha postavio na sami vrh stranke i da ga namjerava imenovati za svog nasljednika. Osim toga stranci Nidaa Tounes, koja od svog osnivanja nema izabrani stranački odbor, nedostaju i demokratske strukture.

Stranačko krilo okupljeno oko Essebsija i njegovog sina se prošlog vikenda sastalo u Sousseu kako bi izabralo strukture za prijelazno vrijeme i pripremilo stranački kongres koji bi trebao biti održan krajem srpnja. Za to vrijeme su njihovi stranački protivnici održali veliki skup u glavnom gradu kako bi pripremili osnivanje nove stranke. Na njihovom čelu je bio bivši glavni tajnik stranke Mohsen Marzouk i bivši član odbora i zastupnik Nidaa Tounesa koji je podnio ostavku na obje funkcije. “Nidaa Tounes više ne postoji. Više ne postoje strukture, odbori, demokracija i glasačke kutije“, kaže Abada Kefi, jedan od 21 zastupnika koji su napustili zastupnički klub te stranke. O tome tko će dobiti neki posao u stranci odlučuje stranački vrh, a ne njezini članovi. „Oni samo smiju pljeskati. Osim toga je u srijedu ministar zdravstva i socijalne skrbi najavio napuštanje stranke.“

Dok bivši političari, prije svega zbog unutarstranačkih razloga, napuštaju Nidaa Tounes, stranačka baza teško podnosi da je njezina konzervativno-građanska stranka u koaliciji s islamističkom Ennahdhom. „Na izborima sam glasovao za Nidaa Tounes. Vrlo sam razočaran zbog njezinog ponašanja“, kaže jedan Tunižanin i nada se da će se nova stranka oko bivšega glavnog tajnika Marzouka i bez Ennahdhe zalagati za više demokracije i razvoj gospodarstva.

Stranačku skupinu blisku predsjedniku očito ne brine blizina islamista. Predsjednik stranke Ennahdha, Ghannouchi, zbog toga je proteklog vikenda bio gost u Sousseu u kojem se okupila ta skupina. On je tom prilikom održao govor koji su prisutni pozdravili burnim aplauzom. „Tunis je kao ptica, a Ennahdha i Nidaa Tounes su njezina krila“, objašnjava Ghannouchi odnos dviju stranaka. “Nidaa Tounes je Ennahdhino slijepo crijevo“, smatra njezin bivši zastupnik Abada Kefi.

Pravnik Slim Laghmani smatra da je propala ideja da se podjelom stranke Nidaa Tounes uspostavi politička ravnoteža u zemlji. Istupanjem iz stranke zastupnika Nidaa Tounesa u parlamentu i vladi su se promijenili odnosi snaga. Klub zastupnika Nidaa Tounesa sada najvećim dijelom predstavljaju islamisti. Još uvijek neimenovani blok, koji je nastao odvajanjem od Nidaa Tounesa, postat će treća po veličini snaga u zemlji. Zastupnici Nidaa Tounesa koji još nisu napustili stranku su najavili da će Slobodna patriotska unija (UPL), jedna od četiri koalicijske stranke, fuzionirati s novom frakcijom. Ukoliko dođe do toga, onda bi odvojeno krilo Nidaa Tounesa bilo najjača snaga u parlamentu. “Ennahdha je ponovo vodeći igrač u politici“, kaže Slim Laghmani. Islamistička stranka, koja je na proteklim izborima pretrpjela znatne gubitke, nema interesa da službeno preuzme odgovornost za vladu. Ennahdha će radije iskoristiti trenutno legislativno razdoblje da se pripremi za sljedeće izbore. Bivši članovi Nidaa Tounesa će početkom ožujka i službeno predstaviti novu stranku. Prvi test će stranka imati krajem godine kada se u Tunisu održavaju lokalni izbori. Tada će se pokazati tko je najviše profitirao od podjele nekadašnjeg izbornog pobjednika, stranke Nidaa Tounes. (DW.de)

Related Posts