Peru: Predsjednički izbori obilježeni nasiljem

Sedam osoba ubijeno je u Peruu i još sedam je ranjeno u dva napada na vojsku, koje vlasti pripisuju bivšim članovima maoističke gerile, neposredno uoči prvog kruga predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju, objavile su vlasti.

Prvi izborni rezultati očekuju se u noći s nedjelje na ponedjeljak, a velika favoritkinja je Keiko Fujimori, kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990.-2000.) koji je gotovo svladao marksističku gerilu tijekom svojih mandata. Pobunjenici su izveli napade u središnjoj regiji Hunin na vojnike koji su vodili osobe u nadzor izbora u okrugu Santo Domingo de Acobamba. “Sedam osoba je ubijeno i pet ranjeno”, rekao je državni odvjetnik Pablo Sanchez novinarima. Prema uredu državnog odvjetnika većina žrtava su vojnici.

Peruanski predsjednik Ollanta Humala je na konferenciji za novinare osudio te napade. “Terorizam i oni koji mu se priklanjaju nemaju nikakvog mjesta u našem društvu i našoj obitelji”, rekao je. Mairano Cucho, šef državnog ureda za nadzor izbora je izjavio da “ti napadi nisu okaljali izbore” u nedjelju. Oko 23 milijuna Peruanaca je bilo pozvano u nedjelju na prvi krug predsjedničkih izbora i obnovu jednodomnog parlamenta.

Najviše izgleda za pobjedu u prvome krugu ima Keiko Fujimori kojoj su posljednje ankete davale od 31 do 35 posto glasova, unatoč kontroverznom naslijeđu njezina oca Alberta koji služi kaznu 25-godišnjeg zatvora zbog korupcije i zločina protiv čovječnosti. Ekonomist Pedro Pablo Kuczynski koji je zbog svog naglaska prozvan El Gringo (stranac), daleko je iza nje, sa 14 do 17 posto glasova i izjednačen je s mladom parlamentarnom zastupnicom s ljevice Veronikom Mendozom (13 do 16 posto). Ta je 35-godišnja psihologinja zabilježila velik napredak u zadnjim danima kampanje sustigavši 77-godišnjeg bivšeg bankara Wall Streeta u pokušaju da uđe u drugi krug.

Pobjednik izbora koji će dužnost preuzeti 28. srpnja morat će se sučeliti s brojnim izazovima. Uz nagli porast nesigurnosti i gospodarstvo ovisno o rudnom bogatstvu, ribarstvu i poljodjelstvu, zemlja doživljava i jasno usporavanje gospodarstva koje bi u 2016. trebalo rasti 3 posto, što je daleko ispod 6,9 posto iz 2011.

Peru koji ima 31 milijun stanovnika, i dalje obilježava siromaštvo, premda je ono u padu (58,7 posto u 2004. a 22,7 posto u 2014.), raširenost sive ekonomije (60 posto aktivnog stanovništva) te društvene, etničke i zemljopisne razlike.

You may also like