Perspektiva jačih baterija za električna vozila je sve izglednija

Uskoro na tržište dolaze jeftinije i snažnije baterije za električne automobile, najavljuje izvršni direktor njemačkog elektrotehničkog giganta Boscha, Volkmar Denner.

Denner očekuje da će troškovi za baterije za sva električna vozila pasti za najmanje 25 posto do 2025. Istodobno, prosječni domet električnog vozila trebao bi se udvostručiti, na između 300 i 350 kilometara. Ograničen domet vozila stručnjaci vide kao jedan od glavnih nedostataka električnih automobila, koji nisu uspjeli postati popularni u većini zemalja. Prodaja električnih vozila posebno je niska u Njemačkoj.

“U razmaku od samo 10 godina, 15 posto svih automobila u upotrebi diljem svijeta bit će na električni pogon”, procjenjuje Denner. Direktor Boscha uvjeren je da će broj potpuno električnih automobila u svijetu porasti do 2020. godine na 13 milijuna, zajedno uz puno veći broj hibridnih vozila, koji imaju kombinirani elektromotor s motorom s unutarnjim izgaranjem. Njemačka vlada postavila si je kao cilj povećati broj električnih automobila na cestama do 2020. godine na milijun, iako stručnjaci kažu da je to previše ambiciozno.

Matthias Wissmann, predsjednik Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA), poziva berlinsku vladu da pruži financijske poticaje za vozače koji voze električna vozila. Tvrtkama bi također trebalo dati porezne olakšice za korištenje automobila koji ne ispuštaju štetne plinove ili imaju nisku emisiju štetnih plinova, rekao je Wissmann. (EP/Agencije)