Home Bosna i Hercegovina Pepić: Dodik samo provocira

Pepić: Dodik samo provocira

by Energypress.net

Ivan Pepić, bloger Večernjeg lista i portala poskok.info komentirao je za HRT-ovu emisiju Studio 4 izjavu Milorada Dodika da će i dalje nastaviti jačati autonomiju Republike Srpske.

Iskreno, mislim da je sve ovo provokacija. Vidjeli samo da Dodik posljednjih mjeseci provodi retoričku agresivnu politiku prema institucijama BiH i prema društvu BiH općenito – takva je retorika već nekoliko godina na snazi. Možda je pravo pitanje zašto je to tako? On je došao krajem 90-ih godina, podržala ga je međunarodna zajednica i institucije zapadnih zemalja su stale uz njega i on se počeo mijenjati – došlo je do promjena koje su utjecale na sam sustav, na politički sustav u BiH i to nije bilo prihvatljivo političkim elitama u Republici Srpskoj, rekao je Pepić.

Dodikove namjere su mu takve da takvom retorikom želi ublažiti centralističku politiku, no to djeluje dekonstruktivno. Morao bi ublažiti retoriku i poklušati ponovo ući u retoriku sa bivšim partnerima kako bi se strasti smirile jer država možda neće uspjeti u ovakvom obliku, dodao je Pepić.

Na pitanje koliko je zbog navodne podrške Rusije realno da će Dodik ostvariti svoje prijetnje, Pepić misli da je pretjerano govoriti o državi Republici Srpskoj – ona imaju možda elemente državnosti i zato na neki način mnogi strahuju zbog toga, no tu se radi o entitetu i mislim da nitko od glavnih aktera, glavnih država ne bi podržao neovisnost Republike Srpske. Dodik vrlo vjerojatno to zna i u sukobu je sa svojim partnerima zbog toga. To je i dalje entitet i vrlo vjerojatno neće ni postati država, međutim Dodik igra na emotivnu politiku, dodao je.

Related Posts