Pentagon predlaže jačanje snaga u Iraku

Pentagon će “sljedećih tjedana” podnijeti svoje prijedloge predsjedniku Baracku Obami oko jačanja američke vojne podrške iračkim snagama, kazao je u petak šef združenog stožera general Joe Dunford.

“Imamo niz preporuka o kojima ćemo razgovarati s predsjednikom sljedećih tjedana”, objasnio je general na konferenciji za tisak u Pentagonu, pored ministra obrane Ashtona Cartera. “Ministar obrane i ja mislimo da će doći do povećanja američkih snaga u Iraku, no nikakva odluka nije donesena”, nastavio je on.

Treba definirati načine raspoređivanja kako bi se iračkim snagama “olakšalo” ponovno zauzimanje Mosula, drugog grada u državi. Dužnosnici Pentagona već su iznijeli svoju želju da se ubrza obuka iračkih postrojbi ili da im se pruži logistička podrška tijekom ofenzive.

Spominjali su i mogućnost opskrbe provizornim mostovima kako bi im pomogli da prijeđu vodene tokove. Pentagon je ovog tjedna otkrio kako je na iračkom sjeveru prisutna topnička postrojba s četiri topa od 155 milimetara te oko 200 marinaca.

Bombaš samoubojica detonirao je pojas s eksplozivom u parku izvan Bagdada u petak pri čemu je ubijeno 30 i ranjena je 71 osoba, priopćeno je iz policijskog izvora u pokrajini Babel, a tvrdi se da je riječ o pripadniku takozvane Islamske države (IS).

Eksplozija u Iskandariji, gradu u kojemu žive i sunitski i šijitski muslimani, 40 kilometara južno od glavnoga grada, dogodila se ujutro po mjesnom vremenu na kraju amaterske nogometne utakmice. Novinska agencija Amax, povezana s terorističkom organizacijom IS-om, objavila je da su napad počinili militanti IS-a, koji kontroliraju područja na sjeveru i zapadu Iraka. U napadu IS-a, ranije ovog mjeseca, najmanje je 60 ljudi ubijeno u Hili, 80 kilometara južnije, kad se u iračku nadzornu točku zabio kamion pun eksploziva.