Pentagon: Iračke snage u Mosulu napreduju brže od predviđenog

Iračke snage napreduju brže od predviđenog u ofenzivi čiji je cilj preuzeti Mosul iz ruku Islamske države ali bitka će biti teška i duga, objavio je u ponedjeljak Pentagon. Početak dugoočekivanog napada izazvao je strahove za sudbinu stotina tisuća civila koji se nalaze u tom gradu, drugom po veličini u Iraku, a skupine za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na moguću veliku humanitarnu krizu.

Pentagon je kasno u ponedjeljak objavio da je operacija dobro počela ali je upozorio da će se raditi o “teškoj operaciji koja bi mogla potrajati”. Američki general ranije je kazao da će borbe vjerojatno trajati tjednima, ili čak i dulje.

“Rani znaci upućuju da su iračke snage dosad ispunile svoje ciljeve, čak ranije od predviđenog za prvi dan”, rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

“Ta operacija kojom se želi ponovno preuzeti kontrola nad drugim gradom u Iraku vjerojatno će trajati tjednima, moguće i duže”, upozorio je u ponedjeljak general Stephen Townsend, novi zapovjednik međunarodne koalicije za borbu protiv IS-a predvođene SAD-om.

“Bitka će biti duga i teška ali Iračani su se pripremili i mi smo uz njih”, naglasio je.

Mosul, drugi najveći grad u Iraku koji se nalazi na sjeveru zemlje pod kontrolom je Islamske države od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko 2 milijuna stanovnika. To je ključno uporište IS-a u Iraku u kojem je lider džihadista Abu Bakr al-Bagdadi javno proglasio kalifat u lipnju 2014. za teritorije koje su osvojili u Iraku i Siriji. Otad su uz pomoć Irana i međunarodne koalicije predvođene SAD-om iračke snage nanovo preuzele kontrolu nad velikim dijelom teritorija koji je bio zauzeo IS.

Američki ministar obrane Ash Carter rekao je da je operacija ključna za pobjedu nad Islamskom državom.

“Ovo je odlučujući trenutak u kampanji kojom se želi IS-u nanijeti konačni poraz”, rekao je u priopćenju. “Uvjereni smo da će naši irački partneri pobijediti zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od IS-ove mržnje  i brutalnosti”, dodao je.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja i pomoć izrazio je veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu, nakon što je objavljeno da je počela vojna operacija za preuzimanje tog grada.

Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjeni narodi.

“Iznimno sam zabrinut za sigurnost oko 1,5 milijuna ljudi koji žive u Mosulu a koji bi mogli biti pogođeni vojnim operacijama kojima se želi preuzeti grad iz ruku Islamske države”, rekao je Stephen O’Brien. (Agencije)

You may also like

0 comments